Els presos en vaga de fam i les defenses han impulsat una campanya d'internacionalització per denunciar la seva situació. Ho faran a través de l'enviament de cartes als 40 principals líders europeus explicant la seva situació, els motius de la vaga de fam i les vulneracions de drets bàsics per part d'Espanya. L'advocat dels presos Jordi Pina també ha anunciat que es recorrerà al Tribunal Europeu de Drets Humans després de la inacció del TC.

La portaveu dels presos, Pilar Calvo, ha explicat en roda de premsa a Madrid que les cartes ja s'han enviat, així que es preveu que siguin rebudes pels líders de la UE en els propers dies. Entre els destinataris, hi ha els primers ministres dels països membres i els presidents de la institucions europees.

A la missiva, denuncien que la situació de bloqueig que provoquen els tribunals espanyols els impedeix accedir a la justícia europea. El TC té un límit de 30 dies per decidir sobre recursos, expliquen, però alguns dels seus han trigat més de 370 dies a rebre resposta. Per això, informen als líders europeus que han decidit dur a terme la vaga de fam amb la que se senten "defensors dels principis i dels valors fundacionals de la Unió Europea". "Aquesta carta no pretén altra cosa que posar-lo al corrent d'una situació que a la Europa del segle XXI creiem sincerament que no hauria de produir-se en cap cas", conclouen.

La iniciativa també ha estat comunicada al president espanyol, Pedro Sánchez, a qui se li ha enviat una còpia del text confiant que la denúncia "no caurà en sac foradat" entre aquells que "fan dels drets fonamentals una divisa del seu compromís polític i fins i tot ètic".


La suspensió dels diputats empresonats, al TEDH

Pel que fa el recurs al TEDH, Pina ha afirmat que es pren aquesta mesura després que el TC hagi admès a tràmit els recursos d'empara de les defenses però els hagi deixat tots "oblidats a una calaix", cosa que "vulnera els drets de defensa" dels presos. Tot i les reiterades queixes dels advocats, el tribunal espanyol no s'ha pronunciat al respecte. Per això, s'ha decidit anar a instàncies superiors.

Es recorrerà la suspensió dels diputats empresonats -Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull-, després que la setmana passada el TC donés la raó al Suprem i mantingués la suspensió. Les defenses creuen que aquesta decisió contradiu la doctrina del propi tribunal.

Per accedir al TEDH, primer, cal esgotar totes les vies possibles a la justícia del país, cosa que en aquest cas no es compleix. Pina, però, ha explicat que s'argumentarà el recurs denunciant el "bloqueig sistemàtic" i la "tàctica dilatòria" que estan duent a terme els tribunals espanyols contra els acusats del cas 1-O.

No hi ha antecedents d'un cas semblant que hagi estat acceptat pel TEDH en aquesta fase, però les defenses aposten per aquesta via que acabaran d'estudiar i concretar en els propers dies. També tenen en compte que hi ha la possibilitat que el tribunal europeu no vulgui admetre a tràmit el cas fins que hi hagi una sentència ferma, però els advocats europeus creuen que "hi ha possibilitats".

Calvo també ha desmentit que els presos tinguin previst acabar la vaga de fam imminentment, com apuntaven alguns rumors. "Acabaran la vaga de fam quan creguin que s'han complert els seus objectius", ha afirmat.


Un exemple de les cartes enviades als líders de la UE, dirigida a Theresa May: