El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de Catalunya, Quim Torra, es reuniran a la tardor al Palau de la Generalitat, a Barcelona, ha anunciat la consellera de Presidència, Elsa Artadi, en una entrevista d'Europa Press.

"El que em consta és que s'ha quedat que es farà una reunió a la tardor i que serà aquí a la Generalitat", ha revelat la també portaveu del Govern, encara que ha puntualitzat que no creu que es produeixi al setembre.

Artadi opina que celebrar aquesta segona trobada entre Sánchez i Torra a Barcelona és un bon senyal de les relacions entre ambdós governs i, alhora, "mostra un respecte envers la bilateralitat".

Comissió Bilateral

Així mateix, ha explicat que la Comissió Bilateral Estat-Generalitat es tornarà a reunir "abans de final d'any, segur" i que abans del 30 de setembre ho faran tots els grups de treball que es van constituir en l'anterior reunió, feta a Barcelona i a la qual va anar la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet.

Ha lamentat que aquella primera trobada, en la qual també van participar el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i el conseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall, no servís per arribar a acords concrets ni tan sols sobre lleis catalanes impugnades per l'anterior Govern espanyol, del PP, i que "fa temps que hi ha un clamor popular que s'han de fer efectives, com són la d'habitatge".

"Ens hem citat a la primera setmana de setembre a trobar-nos i a entrar en el detall, esperem que ara sí, i veure de quines d'aquestes lleis que estan ara mateix impugnades l'Estat valora retirar el recurs", ha assenyalat.

Preguntada per si la Generalitat acudirà al Consell de Política Fiscal i Financera convocat per al 22 d'agost, ha indicat que "és possible que el vicepresident delegui en una altra persona" la seva representació, com ha fet en altres ocasions.

Estat - Generalitat

Artadi confia que els pressupostos de 2019 tiraran endavant i, encara que ha defensat que la CUP és la "sòcia preferent", ha assenyalat els comuns com a possibles socis per aprovar els Comptes de la Generalitat.

"Mà estesa a la CUP, evidentment també mà estesa als comuns i explorar possibles suports a uns pressupostos que entenem que beneficien el conjunt del país" i que la Conselleria d'Economia està tancant amb la resta de departaments.

El Govern preveu que aquests comptes prosperaran i Artadi les ha desvinculat d'un possible avançament electoral: "Crec que són coses independents. Haurem de veure a quina situació s'arriba. La voluntat és que hi hagi pressupost, es treballa perquè hi hagi pressupost, i després, si no, ja es veuria".

La politització de la monarquia

La consellera ha lamentat que el rei espanyol Felipe VI "podia haver exercit el seu rol institucional i potser no intervenir però intercedir i buscar ponts" entre l'independentisme i l'Estat en la passada legislatura, però no ho va fer, una cosa que creu que va plasmar el discurs que va fer el 3 d'octubre, dos dies després del referèndum d'independència i després d'una vaga general a Catalunya.

"En lloc de donar confort o intentar estendre la mà o apropar el diàleg, decideix posar-se d'esquena a aquesta gent que va dir prou a la violència de l'Estat", amb referència a l'actuació policial l'1-O.

Tanmateix, ha percebut un canvi després de l'arribada del PSOE al govern espanyol i una menor presència del monarca.