"La fiscalia és independent i actua". D'aquesta manera ha reaccionat aquest divendres el president espanyol Pedro Sánchez a la decisió del ministeri públic de querellar-se contra el president Quim Torra per desobediència per la polèmica dels llaços grocs als edificis de la Generalitat. Des de Brussel·les, on ha assistit al Consell Europeu, el dirigent socialista ha insistit que les resolucions de la Junta Electoral Central les ha de complir tothom.

Després de la trobada europea que ha abordat el Brexit, i que ha donat una pròrroga al Regne Unit, Sánchez ha estat preguntat sobretot pels llaços grocs. Segons ha dit, la polèmica “demostra que el problema a Catalunya és de convivència, no d’independència”.

El president espanyol ha defensat la independència de la fiscalia per actuar després de ser preguntat per la querella del president de la Generalitat contra la JEC per prevaricació. Sobre això, com abans ha fet la portaveu Isabel Celaá des de Moncloa, s’ha limitat a dir que vivim “en un sistema garantista” i Torra té dret a fer servir els recursos que consideri oportuns.

Per a justificar que hi ha un “conflicte de convivència”, el dirigent espanyol ha sostingut que “hi ha un percentatge no menor que no se sent cridat ni identificat per una simbologia que clarament és partidària, que està vinculada a l’independentisme”. En aquest context, ha defensat que les institucions han de “salvaguardar la seva neutralitat” durant els processos electorals, un fet que no estaven garantint els dirigents catalans.

“Les resolucions de la JEC són com les normes en democràcia, cal acatar-les”, ha assegurat Sánchez, que ha dit que el seu executiu està “al servei de la Junta Electoral perquè les seves resolucions es facin efectives”.

Brexit, "nova oportunitat"

Pel que fa al Brexit, que ha centrat gran part de la reunió del Consell Europeu d'aquest dijous i divendres, el president espanyol ha subratllat que el Regne Unit té dues dates: el 12 d’abril, per decidir si participa a les eleccions europees si finalment es fa enrere, i el 22 de maig, la pròrroga concedida. “Hem donat una nova oportunitat a l’acord”, ha indicat. “Esperem que d’una vegada per totes s’aclareixi la situació al Regne Unit”, ha desitjat.