Després que el president Quim Torra s'hagi vist obligar a retirar els llaços i pancartes pels presos i exiliats dels edificis de la Generalitat, des de Moncloa han posat el dit a la nafra. Si bé aquest divendres la portaveu Isabel Celaá ha evitat fer grans valoracions sobre l'assumpte, sí que ha recordat que "el que fa Torra és obeir", fent la retirada que hauria d'haver fet des del primer dia que li ho va ordenar la Junta Electoral Central.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest divendres, la dirigent socialista ha evitat valorar la querella contra la JEC per prevaricació anunciada pel cap del Govern. En aquest sentit, s’ha limitat a defensar que “vivim en un sistema garantista”, i que, per tant, “totes les persones tenen dret a poder acudir als tribunals”.

Sobre la retirada dels llaços i pancartes aquest divendres al matí, ha assenyalat que “està passant el que calia fer des del primer dia”. En aquesta línia, ha afegit que “el que està fent Torra és obeir”. La dirigent espanyola tampoc no ha volgut entrar en la crida de Torra als ciutadans per omplir els balcons d'estelades i llaços, perquè ho ha considerat una "qüestió electoral".

Per altra banda, davant dels atacs del PP i Ciutadans per l’actitud amb els llaços grocs en els edificis públics, el govern espanyol s’ha vist obligat a defensar-se. “El govern ha estat absolutament diligent i eficaç”, ha defensat la portaveu Celaá, que s’ha mostrat "sorpresa" per la “reiteració de determinades forces” per demanar a l'executiu “el que no ha de fer”, que ha qualificat d’”ingerències”. Malgrat tot, ha insistit que “no hi ha hagut cap passivitat” des de Moncloa.

Celaá ha recordat que la delegació del govern espanyol a Catalunya ha complert amb tot el que li ha demanat la Junta Electoral Central, l’òrgan que consideren competent. I que ho tornarà a fer aquest divendres a partit de les tres de la tarda, com li ha reclamat la JEC en finalitzar el termini.

Pla de retorn d'expatriats

Fora de la carpeta dels llaços, que ha monopolitzat bona part de la roda de premsa del Consell de Ministres, el Consell de Ministres ha aprovat el pla Un país per a tornar, amb 50 mesures i un pressupost de 24,2 milions d’euros. L’objectiu és estimular el retorn dels joves que van haver de marxar de l’Estat espanyol com a conseqüència de la crisi econòmica. Espera abastar fins a 23.000 persones quan s’acabi d’executar.

Entre les mesures que contempla el pla, hi ha una “finestreta única de retorn”, bonificació en la quota d’autònoms o deu milions d’euros en beques. Segons el recompte del govern espanyol, dels 2,5 milions d’espanyols que viuen a l’estranger, al voltant de 900.000 van fer-ho buscant “oportunitats que no trobaven al seu país”.