El president espanyol, Pedro Sánchez, ha carregat contra el Partit Popular a la vegada que ha presumit del seu partit, el PSOE. El president del govern central i secretari general dels socialistes, en un acte davant de tota la militància, ha assegurat que "veient el que estan fent altres governs del PP a altres nivells de l'administració, sort que el PSOE està governant Espanya". Sánchez ha gallejat de com està administrant el país enfront de tots els simpatitzants socialistes de Madrid. El cap de l'executiu estatal, a part de criticar el PP, ha aprofitat per fer una crida a aquesta formació política: "Esperem que mirin més a la dreta europea i menys a la ultradreta espanyola". Tanmateix, també ha aprofitat per alertar que "l'enemic no és només a Moscou, sinó que també és a París a les eleccions de França d'aquest diumenge, és a Madrid i és a tots els projectes polítics d'ultradreta que soscaven les bases de la convivència".

 

El líder socialista ha allargat la mà al diàleg amb els populars, però posant tres "consideracions". "En primer lloc, que no torni a fer com abans i que siguin implacables amb la corrupció; que no cedeixin davant el xantatge de la ultradreta perquè no és violència intrafamiliar, és violència de gènere; i que assumeixi que el desafiament que la societat espanyola té per endavant és la desigualtat". De nou, ha tornat a insistir a fer front comú entorn del seu pla de resposta a la crisi causada per la invasió russa a Ucraïna, al qual destinarà 16.000 milions d'euros. "Demano a l'oposició que doni suport al pla, això no significarà que doni suport al govern d'Espanya, sinó que amb aquest gest estaran ajudant al seu país en un moment decisiu".

Sánchez i Feijóo

Sánchez es va reunir el passat dijous a la Moncloa amb el nou líder del PP, Alberto Nuñez-Feijóo. En aquesta trobada es van plantejar alguns avenços, com el desbloqueig de la renovació del Consell General del Poder Judicial, aturada des de fa tres anys i mig. Feijóo va demanar a canvi baixades d'impostos com a condició indispensable per donar suport al decret, o pla de resposta, a la crisi que ha desembocat la guerra a Ucraïna. Una rebaixa fiscal d'aquesta mena implicaria "debilitar l'estat de benestar", ha argumentat en resposta Sánchez. "Espanya es troba en un moment delicat", en un punt on s'està començant a sortir de la pandèmia del coronavirus i al mateix temps colpejada per la crisi que ha provocat la invasió del Kremlin.

“Ara que parlen molt de baixades d'impostos, i resulta curiós que només parlin de baixades quan estan en l'oposició, vull dir que quina enorme lliçó ens ha donat la pandèmia de ser conscient que sols, per molt ric que sigui un, no som capaços de fer front a un virus que ni tan sols veiem. L'única oportunitat deriva de caminar tots alhora, de fer un esforç col·lectiu per a enfortir la sanitat, la ciència, l'educació, les pensions, la dependència i l'ingrés mínim vital”, ha argumentat el cap de l'executiu espanyol sobre les demandes dels populars.