L’expresident de l’ANC Jordi Sànchez i els exconsellers Jordi Turull i Josep Rull han presentat aquest matí un escrit al Tribunal Suprem reclamant que es doni l’impuls processal a la tramitació dels expedients sobre els seus indults i es facin arribar al ministeri de Justícia, tal i com és preceptiu. “La injustificada lentitud amb que s’estan tramitant els expedients d’indult sembla que pretén amagar una voluntat de dilatar la seva resolució”, adverteixen.

En l’escrit adverteixen que tractant-se d’una mesura de gràcia “la seva tramitació hauria d’operar amb la màxima celeritat” especialment tenint en compte que els afectats es troben privats de llibertat. “Aquest part adverteix -no sense cert neguit. que aquest tribunal no està tramitant els expedients d’indult amb la celeritat habitual amb que ha acostumat a resoldre les peticions o recursos que s’han interposat per algunes de les parts”, retreuen, a més de lamentar que la defensa ha hagut d’assumir el paper d’impulsor d’aquesta petició.

 

Per tot plegat, reclamen que se’ls aporti el més ràpid possible els informes del ministeri públic del passat 22 de desembre, els quals han hagut de tenir notícia a través la premsa, la qual cosa adverteixen “no és de rebut”; que es demani amb “caràcter immediat” el preceptiu informe a l’Advocacia de l’Estat; i que el mateix Suprem, com a tribunal sentenciador presenti el seu informe sobre la idoneïtat de la mesura, sense necessitat d’esperar conèixer el parer de l’advocat de l’Estat. Finalment, reclama que es tingui per no presentats els informes contraris de VOX, atès que no està previst a la llei que tinguin possibilitat d’opinar l’acusació particular.

Tràmits massa lents

En l’escrit recorden que el Suprem va iniciar aquest tràmit el 7 d’octubre passat i a partir d’aquell moment es va demanar informació als centres penitenciaris, i que fins el 30 de novembre, gairebé dos mesos després, no es va acordar traslladar la petició del preceptiu informe al ministeri fiscal.

El 22 de desembre els presos van saber que la Fiscalia va presentar informes desfavorables, que no se'ls ha traslladat, tot i que els han sol·licitat en un escrit amb data del 7 de gener. Tampoc han rebut l’informe de l’Advocacia de l’Estat i, de fet, no tenen constància que hagi estat demanat pel Suprem. El que sí han rebut són els escrits de VOX en contra de la mesura de gràcia.

 

A la imatge principal, una fotografia d'arxiu de Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez en prendre possessió del seu escó al Congrés el passat mes de maig / Efe