Després de l'anunci d'avançament electoral, la sessió de control al Congrés s'ha convertit en el primer debat de campanya de Pedro Sánchez, però també de l'oposició. Especialment tens ha estat el cara a cara del president espanyol amb Albert Rivera, a qui ha acusat de posar un cordó sanitari al PSOE. “Ha deixat la jaqueta del suposat liberal i s’ha posat una que fa olor a naftalina, la de la ultradreta”, li ha replicat.

En la seva pregunta, el president de Ciutadans ha reiterat el seu veto a Sánchez: “Hem pres una bona decisió, que és no acceptar ningú com vostè. Oblidi’s de qualsevol pacte que no passi pels separatistes i els colpistes”. Rivera li ha preguntat si proposarà “indultar els colpistes”, fent referència a declaracions de Miquel Iceta, qüestió a la qual no ha respost el president espanyol.

Sánchez ha assegurat que, mentre els socialistes han vingut a “liderar el canvi”, Rivera ha vingut a “liderar el canvi de jaqueta”. I ha desenvolupat el seu argument: “Després de la foto que va fer-se a Colón amb el senyor Abascal i Casado, deu tenir un armari ple de jaquetes”.

Casado: “Hagués acceptat l’autodeterminació”

Per la seva part, el president del PP, Pablo Casado, ha arribat a assegurat que, si no fos pels populars, la Moncloa hagués acceptat un referèndum. “Vostè hagués acceptat l’autodeterminació si aquesta bancada no ho hagués denunciat”, ha dit Casado, que ha fet un balanç dels vuit mesos de mandat: “Mai ningú no va fer tant de mal a Espanya en tan poc temps”. L’ha acusat que “vendre la nació als qui volen destruir-la”.

En la seva rèplica, Sánchez li ha etzibat que “tant de bo el pròxim 28 d’abril la mentida i la crispació surtin de la vida política amb vostè derrotat a les urnes”. Ha descrit la manifestació de Colón com el “bloc de la involució”, i ha retret que Casado “no s’oposa a l’independentisme, sinó que dibuixa una Espanya on només hi caben els que pensen” com ell.

Nous pressupostos

Els retrets també han arribat des dels seus socis de l’esquerra. La portaveu d’Unidos Podemos, Irene Montero, li ha preguntat si és cert que han ordenat secretament als ministeris que no gastin més del 50% pressupostat després de ser tombats els comptes públics. “Si és així, és que no són de refiar. Es comporten com el PP”, ha valorat Montero. També ha lamentat la “ruptura total” del diàleg amb Catalunya com a conseqüència de l’avançament electoral.

Sánchez ha retret la intervenció de Montero per electoralista, i ha defensat la seva gestió com a “positiva” i “raonable”. En aquest sentit, s’ha compromès a tornar a portar uns “pressupostos socials” al Congrés si aconsegueix la majoria necessària el 28 d’abril.