El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha emès un comunicat en resposta al seu antecessor, Felipe González, que ha expressat avui que se sent "enganyat" pel líder socialista. Sánchez li ha fet saber que respecta la seva opinió, però subratlla que el seu rebuig a un govern de Mariano Rajoy és una posició que va adoptar el comitè federal, el màxim òrgan del partit entre congressos.

També li ha fet saber que la seva proposta és que "el PSOE faci un debat en profunditat i que tots els militants del PSOE decideixin, en un congrés federal, sobre el lideratge i la línia política dels socialistes davant d'aquest nou temps". L'esmentada proposta es debatrà en el pròxim comitè federal, l'1 d'octubre.

Segons afirma, "amb això es pretén donar curs a un debat de fons que fa temps que està instal·lat en l'organització, prendre decisions col·lectives i, un cop s'hagi debatut i decidit entre tots i totes, aconseguir que el PSOE parli amb una sola veu".

Moltes reflexions

Després que González hagi afirmat que se sent "enganyat" per Sánchez perquè li va assegurar que s'abstindria en una segona votació, Sánchez ha afirmat que "manté converses habituals amb dirigents i exdirigents del partit socialista i no valorarà ni farà públic el contingut de cap d'elles", però ha manifestat que "respecta les opinions expressades en relació amb la situació política actual pel president González".

Així, relata que al llarg d'aquests mesos, ha "escoltat moltes opinions i ha compartit moltes reflexions per prendre decisions i conformar una posició política" i que aquesta presa de posició es va exposar davant del comitè federal. D'altra banda, recorda que "la posició del secretari general i del comitè federal del PSOE ha estat sempre clara en relació amb la unitat d'Espanya i el nostre model territorial".

Frustració

El líder del PSC; Miquel Iceta, ha posat de manifest a RNE que González no té motius per sentir-se així.

"En un moment determinat (Sánchez) pogué pensar que aquella era la solució i després, senzillament, canviar d'opinió pel que li va dir el comitè federal o pel que li hem dit molts dirigents del partit. Es tracta més d'una frustració que d'un engany, perquè una persona d'opinió pot canviar. I de fet, quan els fets canvien, és millor que les opinions s'ajustin a la nova realitat", ha comentat Iceta per defensar Sánchez i que el PSOE no s'abstingui.

Desitjos i realitat

El secretari d'Organització del PSOE, César Luena, ha tirat retret a González que "convé no confondre els desitjos d'un amb la realitat" i li ha demanat que escolti més als militants.

"Està molt bé parlar i donar una opinió però és una obligació escoltar als militants i als votants per no confondre els desitjos d'un amb la realitat", ha dit en una entrevista a la Cope. "Convé parlar més, però també convé escoltar més", ha reblat.

L'actual nombre dos del PSOE considera que aquesta revelació no ha estat oportuna –"ell sabrà el que fa amb les converses privades", ha dit– però no ha confirmat ni negat que fos així.

En canvi, ha assegurat que Sánchez sempre ha tingut molt clar que votaria 'no' a Mariano Rajoy i ha recordat que en els últims temps el PSOE ja va adoptar "per responsabilitat" diverses decisions que el van allunyar de les seves paraules i dels seus votants.