"Em sento frustrat, com si m'haguessin enganyat". Amb aquestes paraules, l'expresident del Govern espanyol Felipe González ha carregat dur contra el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, perquè, segons ell, tres dies després de les últimes eleccions, el 29 de juny, va parlar amb ell –només ho ha fet una vegada més des de llavors– i li va dir "que passava a l'oposició, que no intentaria cap govern alternatiu i que votaria primer en contra del PP, però en la segona votació s'abstindria per facilitar un govern popular".

Lamentant-se, ha dit, "no només em sento enganyat, sinó que no entenc les raons d'aquest canvi" perquè "el que era lògic fa tres mesos, ara no ho és", l'expresident ha citat a Sánchez a la Cadena Ser a "no faltar-li el respecte a vuit milions d'espanyols" que van votar a favor de Mariano Rajoy, i l'ha tirat a cara que "un partit no hauria d'estar ficat en problemes interns mentre que un país necessita resoldre la formació de govern".

Per tot això, González ha confessat –altra vegada– que "el meu problema amb Sánchez és que no sé quina és l'estratègia a part del bucle". També, malgrat haver defensat que "quan hi ha una situació de crisi, no hi ha una sola persona responsable", ha traslladat al secretari general del PSOE: "Amb mi no té responsabilitat, però sí de donar la cara davant la gent".

Assumir la responsabilitat...

Sota la premissa que "algú haurà d'assumir la responsabilitat per anar de derrota en derrota", i reconeixent que "el 20-D vam treure els pitjors resultats de la història, el 26-J una altra vegada i aquest diumenge altra vegada, mai hem tret pitjor resultat a la CAV, malgrat les coses que vam fer", González ha tornat a atacar Sánchez per estar "lluitant per ser una mica més gran que Podemos", però també ha carregat contra els de Pablo Iglesias perquè Podemos també lluita per ser "més gran que el PSOE, quan en realitat el que han de ser és l'alternativa al PP".

Precisament per això, l'expresident espanyol ha instat l'actual líder del PSOE a "primer reconèixer la derrota" perquè "mai no hem tingut pitjor resultat al País Basc i Galícia" i s'ha qüestionat si "en algun moment algú de la direcció del partit es reunirà per oferir una alternativa i no discutir del 'sorpasso'.

...d'un govern a disgust

I és que a parer seu, "el govern que es formi, no serà el govern que ens agradi" perquè, entre altres coses, "hem tret 85 diputats". Ara, ha considerat, "estem davant de la decisió de deixar-los que arrenquin el govern, que haurà de tenir majories parlamentàries, i haurà de construir majories sòlides". "No coincideixo amb Sánchez a demonitzar el PP", ha subratllat.

Això sí. González no ha descartat –encara– la possibilitat de governar en coalició amb Podemos, però que "tingui avantprojectes i no projectes" perquè, en el segon cas, de quin govern es parlaria que posa a Espanya en qüestió?".

Tanmateix, però, en cas que això no fos així, l'expresident ha tornat a sortir en defensa de l'abstenció que faciliti un govern del PP perquè, al seu parer, "qualsevol dels dos que no estigués en condició de formar govern, no havia d'impedir a l'altre que ho formés". "Cal respectar la democràcia i felicitar als que guanyen", ha posat sobre la taula.

...i de dimitir si toca

"Si el congrés federal ho decideix, haurà de dimitir". Així ha suggerit a Sánchez que si dissabte vinent, el PSOE rebutja el seu pla de convocar un congrés al desembre precedit per les primàries que vol celebrar el proper 23 d'octubre, a acceptar aquesta resolució. 

En aquest sentit, l'expresident del govern espanyol ha llançat una pregunta a l'aire: "Jo no podré governar, però impedeixo que els altres governin, però bé, això què és?".