La vigília del quart aniversari de l'1 d'octubre, Junts, igual que Esquerra, descarten el referèndum immediat que proposa la CUP, que es queda sola en la proposta de celebrar-ne un abans del 2025, coincidint amb aquesta legislatura.

El secretari de Junts, Jordi Sànchez, explica el perquè: "Creiem que no és el moment de posar data concreta i menys sense haver-la pactat. Un segon referèndum si no és pactat? Per fer el mateix?", ha dit en declaracions a Aquí Cuní de Ser Catalunya. I li recorda al partit anticapitalista que "la CUP no pot ser el no a tot, com ha fet amb l'aeroport".

L'1-O

Així doncs, Sànchez marca la data de l'1 d'octubre com "un acte fundacional d'un moment polític"  que gaudeix "d'una vigència política de primer ordre i que només podrà ser substituït amb un altre referèndum acordat". I en el mentrestant que ahir al Parlament tothom anomenava, Sànchez està més convençut "que des del Govern es poden fer millors polítiques que a l'oposició i avançar per guanyar espais d'independència".

El periodista Josep Cuní ha avançat una enquesta que demà publicarà el programa sobre el desgast que ha provocat un referèndum el seu resultat del qual no s'ha acabat executant. Sànchez raona els motius de la resposta i l'estat anímic del sector independentista: "És raonable que la gent assumeixi com un fracàs l'1 d'octubre perquè no s'ha aconseguit l'objectiu immediat, però ja sabem que les enquestes les carrega el diable. El que hem de veure és si l'1 d'octubre té una força que encara condiciona la majoria del país".

Per això, considera que cal mirar endavant: "No soc dels qui els agrada recrear-se sobre els tres anys i vuit mesos de la seva vida. No vull oblidar, però es tracta de mirar endavant". I afegeix:  "No hi ha hagut una pèrdua de temps. Quan he sortit de la presó, m'he trobat gent que va fer possible l'1-O desorientada, però amb una voluntat molt viva que aquest recorregut l'hem d'acabar".

El paper del Rei

D'altra banda, carrega contra l'Estat i els seus poders. Al Rei Felip VI, que farà coincidir la seva arribada a Barcelona pel saló Automobile amb la celebració de l'1-O, li exigeix que es disculpi per la seva acció el 2017: "El Rei no ha tingut un paper neutre ni ha assumit un paper històric per liderar la resolució d'un conflicte i tractar dignament la societat d'aquest país".

I respecte al govern de Pedro Sánchez, hi descarta qualsevol acostament: "A La Moncloa i les institucions de l'Estat no hi ha cap incentiu per abordar el conflicte. La carpeta catalana està tancada perquè tenen l'estabilitat al Congrés i el desbordament als carrers de la ciutadania ha baixat".

Fotografia de portada: imatge de recurs de Jordi Sànchez