Junts ha acordat una proposta de resolució amb ERC en què el Parlament expressa el suport al president Carles Puigdemont després que va ser detingut dijous passat a l'Alguer. "El Parlament de Catalunya no pot restar impassible davant aquesta persecució política sistemàtica", adverteix el text, que també expressa el suport a la resta d'exiliats.

La resolució, que recorda que Puigdemont va ser "el president del Referèndum i de la Declaració d'Independència del 27 d'octubre", denuncia que els membres del Govern a l'exili "han estat perseguits per operacions de l'Estat en les quals hi han participat diverses instàncies judicials i policials". Així mateix, denuncia la "vulneració permanent de drets civils i polítics i de drets fonamentals exercida per l'Estat espanyol" que impedeixen el seu lliure moviment per Europa.

Independència judicial

La resolució proposa que el Parlament expressi la necessitat de "preservar la independència judicial" a tots els països de la UE, i en particular a l'Estat Espanyol, al qual assenyala com a "un dels pitjors de tota la Unió pel que fa la separació de poders".

El text recorda que jutges alemanys, belgues i italians han rebutjat l'empresonament de Puigdemont, que ha reclamado el Tribunal Supremo a través de les euroordres.

 

"El Parlament de Catalunya exigeix que cessin les ingerències del Govern de l'Estat davant les instàncies jurisdiccionals i el Tribunal Constitucional, que pretenen impedir la materialització de la voluntat democràtica dels representants del poble de Catalunya i la que fou legítimament expressada en el referèndum d'autodeterminació de l'1-O", afegeix.

Consell per la República

Tant el president, Pere Aragonès, com el president del grup parlamentari d'ERC, Josep Maria Jové, han volgut aprofitar els dos dies de debat de política general per mostrar el suport d'Esquerra a Puigdemont i a l'estratègia de l'exili. Això no obstant, el document també es refereix al Consell per la República, un dels punts que han provocat friccions entre els dos socis de Govern.

El text no només posa en valor la feina de Puigdemont al capdavant del Consell per la República, sinó que assegura que aquesta "legitima la institució que té per objecte impulsar activitats de caràcter polític, social, cultural i econòmic destinades a la implantació i materialització d'un estat independents a Catalunya en forma de república".

 

A la imatge principal, el president Carles Puigdemont aquest cap de setmana durant una roda de premsa a l'Alguer / ACN