El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha optat per reduir la delegació del seu executiu a la taula de diàleg, passant de sis a quatre ministres. Al llarg de la jornada del dimarts, hem sabut que la Generalitat limitava la seva delegació a la taula del dimecres a la presència de tres persones: el president Pere Aragonès i els consellers d'ERC, Laura Vilagrà i Roger Torrent. Aquesta decisió l'ha anunciat el mateix Aragonès després de no acceptar l'equip que proposava Junts per a la reunió, format pel vicepresident Jordi Puigneró, per Jordi Turull, Jordi Sànchez i Míriam Nogueras.

Ara, els membres que l'executiu estatal enviarà a la taula de diàleg aquest dimecres seran la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz; el ministre de la Presidència, Félix Bolaños; la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez; i el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta. D'aquesta forma, cauen de la llista els altres dos ministres catalans, Raquel Sánchez (la titular de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana) i Manuel Castells (ministre d'Universitats).

Aquesta notícia s'ha conegut després que La Moncloa hagi publicat l'agenda d'aquest dimecres 15 de setembre. La previsió és que, a partir de les tres de la tarda, al Palau de la Generalitat, Pere Aragonès i Pedro Sánchez es reuneixin per "fixar els objectius i metodologia" de la taula de diàleg. Posteriorment, a la sala gòtica del Palau, compareixerà Sánchez davant dels mitjans de comunicació i, després, Aragonès. Seguidament, es produirà la trobada entre els negociadors d'ambdós governs.

 

Crisi al Govern per la taula de diàleg

La decisió de Junts de designar com a representants a la taula de diàleg Jordi Sànchez, Jordi Turull i Míriam Nogueras, a més del vicepresident, Jordi Puigneró, ha disparat la temperatura de la reunió de Govern d'aquest dimarts fins a convertir-la en una olla a pressió. La vàlvula de seguretat ha començat a xiular de manera perillosa en el moment en què s'ha posat damunt la taula una proposta de presidència en defensa de la taula de diàleg i on l'executiu refermava "el seu compromís amb el procés negociador", un discurs molt en sintonia amb l'aposta d'ERC, però que provoca escepticisme a Junts. En aquest punt, i davant l'exigència del president, Pere Aragonès, d'aprovar el text, el xiulet d'alarma era tan fort que la reunió s'ha hagut de suspendre.

La trobada havia començat amb Aragonès profundament irritat en saber, a través d'una trucada Jordi Sànchez quina era la proposta de noms de Junts per a la taula de diàleg. Aragonès insisteix que l'acord era que tots els membres de la delegació formessin part del Govern. Junts, però, nega que sigui així i recorda que aquesta condició no figura al pacte de Govern. Abans de començar el Consell Executiu, Aragonès ha expressat també l'enuig al vicepresident, Jordi Puigneró. Aquest matí, el president s'ha dirigit a la reunió de Govern escortat per la consellera Laura Vilagrà i el conseller Roger Torrent, els dos membres de l'executiu que l'acompanyaran en la negociació amb el govern espanyol.

Els consellers han aprofitat el recés a la reunió de Govern per analitzar la situació. Els d'ERC han tingut oportunitat de constatar que la decisió d'Aragonès de no acceptar els noms que proposava Junts era ferma i que l'enfado del president no tenia res d'impostat. Els de Junts han conclòs que no tirarien enrere, que no retirarien la seva proposta de noms, però tampoc no volien tensar més del compte la corda, tombant el text que els proposava presidència, ni aparèixer com un obstacle per a la reunió. Finalment, han acordat que prosperés la proposta de noms d'ERC, però esmenant el text, i abstenint-se en l'aprovació.

La proposta del Govern per a la taula de diàleg que ha aprovat el Govern, només incorpora els noms d'Aragonès i els consellers republicans Laura Vilagrà i Roger Torrent, tot i que deixa la porta oberta a què "el president, a proposta del vicepresident del Govern, pot completar la delegació".

Junts apunta a La Moncloa

Junts ha acusat la Moncloa d'haver vetat els seus representants a la taula de diàleg. El secretari general del partit, Jordi Sànchez, ha advertit en roda de premsa que no canviaran els noms que han proposat per assumir aquest paper després que el president, Pere Aragonès, havia deixat clar hores abans que no els acceptava amb l'argument que els membres de la part catalana han de formar part del Govern.

"Nosaltres no deixem cadires buides, en tot cas a nosaltres no se'ns ha deixat entrar", ha advertit Sànchez, que ha denunciat al llarg de la roda de premsa que ha ofert aquest tarda que si Junts no forma part de la delegació del govern és perquè han estat vetats.

El líder de Junts ha intentat descarregar de responsabilitat d'Aragonès i ha negat que s'estigui posant en qüestió el lideratge del president de la Generalitat, això no obstant, ha admès que és un "mal presagi haver acceptat aquesta censura".

Malgrat que Aragonès ha emplaçat públicament els seus socis a plantejar una proposta de noms integrada per membres del Govern, Sànchez ha assegurat que no corregiran la seva proposta perquè "seria una mala praxi acceptar les condicions i exigències que el govern espanyol planteja". 

"Serem fora fins que ens tornin a obrir la porta. No ens hi volen perquè els hi som incòmodes", ha sentenciat, a més d'ironitzar que no faran "com els germans Marx: si no els agrada aquesta proposta en tenim un altre".

 

Imatge principal: Pedro Sánchez, a la sessió del control del govern espanyol al Senat. Europa Press.