El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, considera "raonable" que Institucions Penitenciàries apropi els presos polítics catalans a centres penitenciaris més propers als seus familiars i advocats. Així ho ha assegurat en la seva primera entrevista oficial a TVE, on ha apuntat que aquesta decisió es prendrà quan el jutge ho consideri, un cop acabat el període d'instrucció.

Preguntat just a continuació per la periodista Ana Blanco sobre l'apropament dels presos d'ETA, Sánchez ha puntualitzat que "no té res a veure una cosa amb l'altra", ja que els presos del grup terrorista "tenen una condemna ferma". "Després de l’anunci de dissolució, s’ha d’abordar la qüestió amb una política penitenciària diferent", ha afegit.

Pel que fa la futura trobada amb Torra, Sánchez ha situat la data a principis de juliol. Ha explicat que va parlar amb tots els presidents autonòmics i ha prioritzat les trobades amb els de "les quatre comunitats històriques": Íñigo Urkullu, Quim Torra, Alberto Núñez Feijóo i Susana Díaz.

L'objectiu de la trobada amb Torra serà "activar mecanismes que estan aturats des del 2011", en referència, a la comissió bilateral entre el govern espanyol i la Generalitat. Abans que arribi la reunió oficial entre els dos presidents, però, coincidiran per primera vegada aquest divendres a la inauguració dels Jocs del Mediterrani a Tarragona, on també assistirà el rei Felip VI. "Espero que puguem obrir una nova etapa a Catalunya", ha confiat Sánchez.

Esgotar la legislatura

De cara al futur de la legislatura, el president espanyol ha assegurat que la seva intenció és esgotar-la i convocar eleccions el 2020, tal com tocaria. D'altra banda, s'ha negat a etiquetar el PP com un "partit corrupte", sinó que ha defensat que és un "partit clau al sistema polític espanyol". Per això, ja ha avançat que qui agafi el relleu de Mariano Rajoy al capdavant del partit  "comptarà amb la meva lleialtat i espero comptar amb la seva".

Un altre dels temes sobre la taula del govern socialista és l'exhumació de Franco del Valle de los Caídos. Sànchez s'ha mostrat convençut de la necessitat de tirar endavant aquesta iniciativa, ja que "no ens podem permetre com a democràcia consolidada símbols que no representin tots els espanyols". En el mateix sentit, ha apuntat que tots els partits hi haurien de donar suport, inclòs el PP, que fa uns anys ja va condemnar els crims del franquisme.