El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va prohibir expressament al seu vicepresident, Pablo Iglesias, que visités Oriol Junqueras a Lledoners amb la finalitat de negociar els pressupostos amb l'objectiu d'impedir que els comptes de l'estat tirin endavant amb el suport de Ciutadans.

Així ho revela avui El Confidencial Digital, que assegura que Iglesias va consultar amb la Moncloa la possibilitat de reunir-se amb el president d'ERC a la presó, però que Carmen Calvo va frenar aquesta possibilitat, en un intent d'evitar qualsevol escenificació que pogués ser interpretada com una picada d'ullet als presos independentistes.

Segons el mitjà assenyalat, que cita fonts coneixedores de les converses, que el líder de Podemos anés a Lledoners seria traspassar una línia vermella que el govern espanyol no està disposat a assumir per molt que Iglesias porti els contactes amb ERC i també amb EH Bildu per aplanar l'aprovació dels pressupostos.

De fet, el vicepresident es va reunir ahir amb els líders al Congrés d'ambdós partits, però ja hauria estat alliçonat per Pedro Sánchez sobre amb qui podia reunir-se i amb qui no, i entre els descartats s'incloïa la possibilitat de trobar-se amb Junqueras a la presó on compleix condemna, una possibilitat a la qual Podemos ja hauria renunciat en el marc de l'acord firmat per al govern de coalició.

Ja es van reunir a Lledoners

Es pot recordar que, en la negociació dels pressupostos del 2019, Iglesias ja va mantenir una reunió amb Junqueras a Lledoners, però en aquell moment, Unidas Podemos no formava part del govern espanyol, una cosa que ha canviat el marc del que pot i no pot fer Iglesias.

A més, sempre segons el mitjà citat, fonts de l'executiva del PSOE han assenyalat que la reunió anterior a la presó "va resultar del tot infructuosa", ja que "no va servir absolutament per a res", perquè el secretari general de Podemos va abandonar la presó de Lledoners amb un "no" rotund d'Oriol Junqueras sota el braç. En realitat, el president d'ERC ni tan sols va arribar a analitzar el projecte pressupostari durant la cimera celebrada al centre penitenciari català.