Pablo Iglesias insisteix en pactar els pressupostos de l'Estat amb la majoria de la investidura. Per aquest motiu, ha acabat agafant la batuta de la negociació amb les forces d'esquerres. Aquest migdia s'ha reunit, a la seu de la Vicepresidència de Drets Socials, amb les delegacions d'ERC, encapçalada per Gabriel Rufián, i la d'EH Bildu, amb Mertxe Aizpurua i Oskar Matute. La trobada amb Rufián ha durat una hora i quart. Segons fonts de les dues bandes, han "constatat la bona disposició al diàleg i la negociació amb l'executiu de coalició i a mantenir l'estabilitat de la legislatura". Els republicans han insistit en dues premisses: expulsar Ciutadans de l'equació i complir amb la taula de diàleg.

Segons expliquen fonts d’ERC, ha estat una “primera presa de contacte” i hi ha hagut “bona sintonia”. No només han parlat de pressupostos, sinó també de l’horitzó de l’executiu o del conflicte català. “Ens han transmès la voluntat de recuperar la majoria de la investidura”, indiquen aquestes fonts. Rufián ha posat damunt la taula dues premisses. La primera, que Ciutadans surti de l’equació. La segona, “que Sánchez decideixi què vol, si polítiques de dretes o d’esquerres, si diàleg o judicialització”. Això inclou la consolidació de la taula de diàleg, el primer dels compromisos contrets.

“Hi ha predisposició a negociar en funció del PSOE, si decideix abordar-ho o no”, asseguren els republicans. En aquest sentit, asseguren que tot això Sánchezho ha de verbalitzar públicament”.

Fonts de la Vicepresidència subratllen que en les dues reunions "s'ha confirmat la bona sintonia respecte de la necessitat de mantenir l'estabilitat de la legislatura i l'actual rumb del govern de coalició en els pròxims anys, en una direcció progressista suportada en la majoria parlamentària de la investidura". Aquestes mateixes fonts assenyalen que tant Rufián com Aizpurua i Matute "han compartit amb el vicepresident la conveniència d'enfortir el diàleg com a instrument per abordar la crisi territorial".

De la mateixa manera, en les trobades, els interlocutors han coincidit en "les oportunitats que presenta la reconstrucció i els fons europeus per aconseguir avenços socials i econòmics en un sentit progressista, enfront les posicions expressades pels qui formen un bloc de governabilitat amb l'extrema dreta".

Gabriel Rufián no ha volgut fer declaracions i ha sortit de la seu de la Vicepresidència per un lateral, mentre la premsa esperava a les portes de l'edifici.

Bildu, predisposats

A la sortida de la reunió, els diputats abertzales Mertxe Aizpurua i Oskar Matute han atès els mitjans i ha mostrat la seva predisposició a "negociar i acordar" els pressupostos de l'Estat. Entre les seves condicions, han posat damunt la taula l'acostament dels presos bascos i la derogació de la reforma laboral, un tema que ha provocat més d'un foc a l'executiu durant els últims mesos.