El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha estat contundent sobre si el seu empresonament i el de la resta de presos ha tingut alguna utilitat política. "La presó no serveix de res. Qui defensi que la presó serveix, m'haurà de convèncer", ha dit en una entrevista al Tot es mou de TV3.

"El que ha servit és el procés que hem fet per poder exercir l'autodeterminació. Han estat útils l'1-O, les mobilitzacions i el reconeixement d'Europa. La presó, no. Estem en ple conflicte i forma part de l'itinerari. Serveix per fer dolor mes enllà d'alguns aprenentatges personals", ha afegit tot assegurant que ja li va dir al president Puigdemont l'octubre del 2017 després d'entrar-hi.

Trobada Junqueras-Puigdemont

Sobre la trobada que precisament hi haurà demà entre Puigdemont i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, Sànchez ha assegurat que servirà per demostrar que "el compromís per tirar endavant el país, exercir l'autodeterminació i la independència es manté". També ha afirmat que pròximament visitaran a Suïssa la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel a Suïssa i que si el retrobament de presos amb exiliats no va ser unitari va ser per "qüestions d'agenda".

Junqueras i Puigdemont ACN

Junqueras i Puigdemont durant la tardor del 2017 / Foto: ACN

També ha comentat que el retrobament dels presos de Junts amb els exiliats va ser molt "emotiu" i que s'ho van passar molt bé.

Sobre el desencant i la desorientació que viu actualment el moviment independentista, el dirigent de Junts ha assegurat que és normal i ha apel·lat a la classe política a "trobar els camins més efectius per aconseguir l'objectiu que tots tenim clar". 

En aquest sentit ha reconegut que un error que van cometre durant la tardor del 2017 va ser "no saber aprofitar la força i l'impuls de la societat catalana durant el 3-O per culminar el procés". Ha afegit que hauria calgut mantenir una mobilització massiva i permanent, i sempre dins del pacifisme.

Taula de diàleg

Pel que fa a la taula de diàleg, el secretari general de Junts s'ha mostrat escèptic però ha cridat a l'independentisme a anar unit perquè, segons el seu parer, "obtindrem clarament el que volem, que és claredat per saber si hi ha les condicions o no per trobar una sortida". Concretament, Sànchez s'ha referit a tenir una agenda clara d'autodeterminació i per posar fi a la repressió.

Sán chez també ha celebrat el fons de risc posat en marxa pel Govern per fer front a les fiances del Tribunal de Comptes i ho ha posat com a exemple de la "reconstrucció de confiances" que s'està produint entre ERC i Junts.

 

Imatge principal: el secretari general de Junts, Jordi Sànchez / Foto: Sergi Alcàzar