L'escriptor català Albert Sánchez Piñol ha criticat el Gremi d’Editors per haver convidat a la vicepresidenta del Govern espanyol a l'acte que va tenir lloc divendres en defensa de Sant Jordi com a Patrimoni Immaterial de la Unesco. Sánchez Piñol ha recordat les declaracions de la vicepresidenta quan l'ambaixada espanyola a Holanda van cancel·lar la presentació del famós llibre de l'autor Victus.

En un missatge al seu compte de Facebook, l'autor recorda que la vicepresidenta va "tenir la barra, la santíssima barra, de declarar públicament que 'el acto se ha aplazado por motivos de agenda del autor'". En aquella ocasió, però, l'editorial neerlandesa que havia publicat el llibre de Piñol va assegurar en un comunicat que l'Institut Cervantes d'Utrecht havia cancel·lat la presentació perquè l'ambaixada espanyola creia que era  una conferència "sensible" tenint en compte la situació política a Catalunya. Faltaven només dos mesos per la consulta del 9 de novembre. 

Sánchez Piñol critica, per aquests fets, que el Gremi convidi Sanatmaría "ne un acte de llepaculisme repulsiu" i es pregunta perquè cal fer-ho. L'escriptor també lloa en el seu missatge l'actitud de l'editora Isabel Martí, que va dimitir de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana (AELC) per la presència de la vicepresidenta espanyola a l'acte. Sánchez Piñol assegura que "sort que encara queda gent com la Isabel Martí" i afegeix que "ens poden ofendre, però mentre hi hagi algú com la Isabel no ens podran humiliar".