La dimissió de l'editora Isabel Martí del seu càrrec a la junta directiva de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana (AELC), avançada aquest matí per El Nacional pel protagonisme de Soraya Sáenz de Santamaría a l'acte en suport de la candidatura de Sant Jordi com a patrimoni immaterial de la Unesco, ha encès la xarxa.  

Martí, responsable de la prestigiosa editorial La Campana, va expressar el seu malestar, i va acabar presentant la dimissió en una reunió de la junta de l'AELC en rebre la invitació a l'acte que se celebra aquesta tarda al CaixaFòrum, i que a la pràctica serà presidit per la número dos del Govern espanyol. Després de la fallida Opració Diàleg, la Moncloa sembla haver engegat una mena d'Operació Sant Jordi.

Santamaría va aprofitar una invitació al ministeri de Cultura per part de la Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes per comunicar que assistiria ella a l'acte, el que li garantia el màxim protagonisme, tot i la presència per part del govern del conseller de Cultura, Santi Vila. Davant la situació creada, i el creixent malestar al sector editorial, el Govern ha decidit enviar-hi també en l'últim  minut el vicepresident, Oriol Junqueras. 

En aquest context de malestar al món cultural català, el periodista i escriptor Toni Soler ha demanat des del seu compte de Twitter al Gremi d'Editors que "actuï amb dignitat" davant Santamaría. Una petició que el director de Polònia ha fet "a risc que no em vulgueu publicar res mai més".