El triomf d'Isabel Díaz Ayuso a la Comunitat de Madrid ha debilitat els socialistes. Ja hi ha enquestes, com la que publica avui el diari El Mundo amb un sondeig realitzat per Sigma Dos, que atorga al Partit Popular de Pablo Casado el 30,2% en intenció de vots, és a dir, el 9,4% més que en les eleccions del 10-N de 2019. Això, sumat a un cap de setmana on el final de l'estat d'alarma i la gestió limitada que en poden fer les comunitats autònomes ha desembocat en un desgavell administratiu i en imatges esperpèntiques de gent fent botellots i saltant-se totes les normes contra la Covid-19, ha afavorit la crítica contra el PSOE.

Aquest matí ja s'ha començat a fer palpable a Valladolid. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska s'ha reunit amb el delegat del Gobierno a Castella i Lleó, Javier Izquierdo Roncero. Posteriorment, ha recorregut durant quinze minuts la distància que separa la delegació de l'Ajuntament de Valladolid per presentar una nova campanya de circulació que limita la velocitat dels cotxes a 30 km/h a totes les zones urbanes de la ciutat.

És en aquell moment quan una trentena de manifestants s'han aplegat a la Plaza Mayor per propinar-li tota mena de retrets: "Pocavergonya", "Marlaska, maricón", "assassí", "fora, fantasma", "ets el culpable de l'assassinat del meu tiet" o "acerca etarras". Marlaska s'ha mantingut inamovible i ni s'ha girat de la línia recta que el portava cap a la porta de l'ajuntament. Els manifestants també han desplegat pancartes i les imatges han estat captades per un equip de TVE.

En paral·lel, creixen les divergències entre administracions. Aquest matí, la delegada del govern espanyol, Mercedes González, ha instat Isabel Díaz Ayuso a ser “valenta” i aplicar el toc de queda, com han fet altres comunitats autònomes, com les Illes Balears. Des de l’executiu regional, però, rebutgen aquesta possibilitat per només uns “centenars de joves” que trenquen les normes del coronavirus encara vigents. “Hi ha problemes jurídics, no és fàcil, però has de batallar i prendre decisions valentes perquè la gent de la teva comunitat visqui el més segura possible”, ha assegurat Mercedes González. En aquest sentit, ha insistit: “Vull voluntat política. El que hem vist és que, quan portes mesos sembrant en la ciutadania una falsa llibertat, et trobes un llibertinatge”.

D'altra banda, la Fiscalia de Navarra ha enviat aquest dilluns al TSJN un informe sobre les restriccions i considera que el toc de queda de 23h a 6h del dia següent, és l'única de les mesures aprovades pel govern de Navarra que no procedeix sense l'empara de l'estat d'alarma. L'executiu navarrès va anunciar aquesta mesura el passat dimecres i la va aprovar a través d'una Ordre Foral en vigor des de diumenge. Navarra és una de les quatre comunitats amb toc de queda, juntament amb les Illes Balears, el País Valencià i les Canàries, on el seu govern ha recorregut al Tribunal Suprem després que el Tribunal Superior de Justícia de les Canàries hagi tombat el toc de queda i el tancament perimetral.

Fotografia de portada: el ministre Grande-Marlaska saluda les autoritats polítiques i militars de Valladolid.