El primer secretari del PSC, Salvador Illa, s'ha mostrat contundent aquest dimecres sobre la possibilitat que hi hagi un referèndum a Catalunya: "És divisiu. No va en el signe dels temps. Hem de treballar per al contrari, per buscar acords i punts de connexió". D'aquesta forma, el cap de l'oposició al Parlament descarta que hi hagi un referèndum, tal com reclamen els partits independentistes per a la negociació d'investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez. De fet, el líder socialista català ha volgut recordar que ha estat un posicionament que sempre ha tingut el seu partit. 

L'amnistia

Pel que fa a una possible amnistia per als represaliats independentistes, Salvador Illa ha insistit en la necessitat de mantindre's prudent i discret. "Em mantindré en un estadi de molta discreció. Hem de ser molt prudents i discrets", ha insistit el líder del PSC en una entrevista al Cafè d'Idees de Ràdio4. Tot i això, ha remarcat que les negociacions no es mouran fora del marc de la Constitució espanyola, tal com han remarcat tots els dirigents socialistes en les últimes setmanes. Sobre la possibilitat que l'amnistia entri en aquest marc constitucional espanyol, Illa tampoc s'ha volgut mullar, però ha subratllat que "s'ha de trobar una via que possibiliti un govern de Pedro Sánchez". "No és un acord senzill perquè depèn de moltes formacions polítiques", ha dit. 

En aquest sentit, Illa ha remarcat que l'objectiu del PSC és el de la "convivència" i "concòrdia" i ha recordat les polítiques dels socialistes envers el conflicte català. "Les polítiques que hem desplegat a Catalunya han donat un resultat positiu. Catalunya està molt més bé que fa uns anys", ha explicat el primer secretari dels socialistes catalans, qui ha recordat que fa uns anys se signaven cordons sanitaris contra el PSC. "Ara, cedim diputats perquè tothom pugui treballar amb els mitjans que requereix", ha dit Illa, fent referència a la cessió d'escons a ERC i Junts perquè tinguin grup parlamentari propi al Congrés i al Senat. 

Avís a Puigdemont

Tot i això, ha llançat un avís al president a l'exili, Carles Puigdemont: "S’ha d’anar amb molt alerta de parlar en nom de Catalunya. S’ha demostrat que Catalunya és plural i subratllar totes aquelles coses amb les quals ens podem posar d’acord". Precisament, el cap de l'oposició al Parlament ha volgut recordar els resultats del seu partit a les eleccions generals, i és que interpreta que Catalunya "va dir no" a un govern de dreta i d'extrema dreta; que Espanya va remarcar la voluntat de tenir un govern "progressista" i "que representi totes les pluralitats; i que "s'ha d'articular un govern encapçalat per Pedro Sánchez". Sobre Puigdemont, ha assegurat que "no ha parlat" amb ell" i ha volgut subratllar que ell "no és ningú per decidir i és un interlocutor vàlid". 

Malgrat aquestes declaracions, també ha volgut remarcar que "ara és el moment" del líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, qui té un debat d'investidura que es preveu fallit la setmana que ve. 

Illa nega que l'amnistia estigui signada i reconeix Catalunya com a "nació"

Illa també ha negat les paraules del president d'ERC, Oriol Junqueras, i la secretària general dels republicans, Marta Rovira, qui han assegurat que ja hi ha signat un acord d'amnistia en el marc de la constitució de la Mesa del Congrés. "Nosaltres quan fem un acord, l’expliquem", ha remarcat Illa.

Així mateix, ha volgut insistir en la posició del PSC, assegurant que "Catalunya és una nació". "Ho diu la Constitució, que reconeix que a Espanya hi ha nacionalitats diferents. La Constitució en parla. És un tema que està molt assumit", ha subratllat Illa, qui també recorda el preàmbul de l'Estatut. "Estem en un marc de federalització d’Europa", ha opinat Illa. 

Pressupostos i Govern Aragonès

Illa també ha instat el Govern de Pere Aragonès a "posar una marxa més". "Tenim un pressupost aprovat molt important i no s’està complint no del tot", ha dit el cap de l'oposició català, qui ho xifra en un 12% de compliment, un 12% de no compliment; i la resta ho especifica en el marc que s'està duent a terme. Tot i això, Illa ha allargat la mà a Aragonès de cara als pressupostos de l'any que ve i ha afirmat que mai ha tingut la intenció "d'entrebancar" el Govern d'ERC. Illa també s'ha referit al traspàs de Rodalies i ha agraït el "tarannà" que té la consellera de Territori, Ester Capella: "Té una actitud de buscar solucionar els problemes" ha assegurat. Tot i això, li ha recordat els 900 milions d'euros del conveni entre la Generalitat i el govern espanyol que han d'anar destinats a la millora de la connectivitat de l'AP-7, de l'A-2 i el tram de la B-40