El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha obert la porta a que Espanya reconegui unilateralment l’Estat de Palestina si no hi ha acord a la comunitat internacional. Així ho ha destacat aquest divendres a la tarda des del pas fronterer de Rafah, a Egipte, en una compareixença conjunta amb el primer ministre belga, Alexander de Croo, i com a president de torn del Consell de la UE.

 

“Ha arribat el moment per a la comunitat internacional, sobretot per a la Unió Europea i els diferents estats membre, de reconèixer l’estat de Palestina”, ha respost Sánchez a una pregunta d’una periodista, a qui ha dit que el seu afany és que el reconeixement es faci de manera “conjunta”. Ara bé, ha afegit: ”Valdria la pena que ho féssim junts, però si no és el cas Espanya adoptarà la seva pròpia decisió”. Al marge d’això, el cap de l’executiu espanyol ha insistit en una celebració d’una conferència de pau internacional com a solució diplomàtica al conflicte.

Són paraules que ha pronunciat des del pas fronterer entre Egipte i la Franja de Gaza, on ha acabat la gira que ha fet per aquest país, Israel i Palestina. En una intervenció feta íntegrament en anglès, el president espanyol s’ha mostrat molt taxatiu i ha reclamat a les dues parts en conflicte un “alto al foc humanitari permanent”, el dia que s’ha posat en marxa la primera pausa humanitària que s’allargarà durant quatre dies.

“Un alto al foc és un bon pas però no és suficient”, ha advertit Sánchez, que confia que sigui “el preludi a una solució permanent per aplanar el terreny”. En aquest sentit, ha dit que preveu que part de l’ajuda humanitària que Espanya enviarà a Egipte per atendre els evacuats de la Franja de Gaza, amb quatre tones d’equips mèdics, comenci a arribar aquesta mateixa setmana.

Tant Sánchez com de Croo han pogut conèixer com s’està organitzant l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza per aquest pas, un flux que s'ha multiplicat aquest divendres pel fet que ha començat la treva decretada entre les dues parts. Cada dia entren de mitjana menys d’un centenar de camions de suport, però amb la pausa de quatre dies s’espera que pugui augmentar de forma considerable.

Amb la visita a Rafah, els dos caps de governs tanquen una agenda diplomàtica que els ha dut a visitar Israel, Palestina i Egipte. Davant el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, Sánchez es va solidaritzar amb les víctimes dels atemptats de Hamàs del 7 d’octubre, per bé que va avisar al seu homòleg: “Israel té el dret a defensar-se però ha de complir amb la legalitat internacional”. Abans, en conversa amb el president del país, Isaac Herzog, el president espanyol tampoc va estalviar-se retrets cap a l’actuació a Gaza. “La resposta no pot implicar la mort de gent innocent, inclosos milers de nens”, es va queixar.

A més, s'ha reunit a Cisjordània amb el president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, amb qui va abordar la possibilitat que l'ANP es faci amb el control de Gaza -actualment a mans de Hamàs- un cop acabi el conflicte. El president espanyol considera que aquest és un pas essencial en el seu full de ruta cap a la pau, i el president de l'ANP s'ha ratificat en la seva disposició a restablir el control de la Franja. De fet, ha subratllat que l'Autoritat mai ha abandonat el territori i continua pagant serveis públics, com l'aigua, l'electricitat, l'educació i la sanitat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!