Després de mes i mig de guerra, aquest divendres a les sis del matí ha començat l'esperat alto el foc a la franja de Gaza. Com a part de l'acord, s'alliberaran 50 ostatges a canvi de 150 presos palestins. Primer s'alliberaran 13 ostatges, s'espera que aquesta tarda, i després progressivament els seguiran la resta de la cinquantena d'ostatges que formen part de l'acord. Quan els 50 segrestat de Hamàs hagin tornat a territori israelià, serà quan els presoners palestins seran alliberats. 

L'alto el foc, que durarà quatre dies i es podrà estendre fins a deu si Hamàs lliura més segrestats, servirà també per a l'entrada d'ajuda humanitària a l'enclavament. Durant la matinada els bombardejos d'Israel han continuat fins que ha arribat de l'inici de l'alto el foc. 

Aquest divendres s'esperen els primers 13 ostatges israelians dels 240 en mans del grup islamista palestí, tots ells dones i nens. Per ara, l'hora acordada per l'entrega d'ostatges és les 16 hores, segons ha anunciat Qatar, un actor clau en la negociació d'aquest acord. "El criteri per prioritzar els ostatges va ser purament humanitari i ens vam centrar a posar fora de perill dones i nens de la manera més ràpida possible", va assegurar Majed a l'Ansari, el portaveu qatarià, que va confiar en el compliment de la treva després d'apreciar "positivisme i compromís" d'ambdues parts.

Entrada d'ajuda humanitària a Gaza

A més de l'intercanvi de presoners per ostatges, Hamàs també va confirmar que l'acord preveu l'entrada diària de 200 camions amb ajuda humanitària, aliments i medicines per distribuir per tota la Franja, inclòs el nord, així com la distribució diària de 4 camions amb combustible, vital per al subministrament elèctric de l'enclavament.

El cessament el foc és un respir per al devastat enclavament, sumit a la pitjor catàstrofe humanitària de la seva història, on ja sumen més de 14.500 morts -més del 70% majoria nens i dones-, i més de 6.800 estan desapareguts sota la runa o els seus cadàvers tirats en carrers i carreteres, de manera que la xifra de víctimes mortals podria ser més gran, segons el Ministeri de Sanitat de Gaza. 

Una treva molt lluny d'un final

L'acord no implica el final de la guerra, segons han subratllat les dues parts. El primer ministre Benjamí Netanyahu ha afirmat que la guerra continuarà i el ministre de Defensa d'Israel ha arribat a declarar: "Estem parlant de subhumans viciosos i assassins, però entenen la força i espero que, amb l'ajuda de Déu, alliberem els ostatges i mostrem al món la força israeliana". Per part seva, el grup terrorista ha destacat que la treva permet un "alleujament i l'oportunitat de curar les ferides de la Franja", però que "consolida la voluntat de la resistència" per seguir lluitant. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!