El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha començat aquest dijous una gira per l’Orient Mitjà i, en la primera reunió, ha insistit al president d’Israel, Isaac Herzog, a condemnar l’atac terrorista perpetrat per Hamàs i ha subratllat el dret del seu país a defensar-se, per bé que li ha recordat que la resposta “no pot implicar la mort de civils innocents” a la Franja de Gaza, inclosos milers de nens. La següent reunió de Sánchez, que viatja com a president de torn del Consell de la UE, serà amb el primer ministre Benjamin Netanyahu.

En l’inici de la trobada —que Sánchez comparteix amb el primer ministre belga, Alexander de Croo—, el cap de govern espanyol ha assegurat a Herzog que “Espanya comparteix el dolor” dels israelians per l’atac instigat per la resistència palestina islàmica el passat 7 d’octubre i s’ha felicitat per l’alto el foc decretat per a l'intercanvi d’ostatges i presos entre les dues parts en conflicte.

Tot i insistir en el dret d’Israel a defensar-se, Sánchez ha sostingut a Herzog que “la resposta no pot implicar la mort de civils innocents a Gaza, inclosos milers de nens”, a la vegada que ha remarcat la necessitat de permetre l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza de forma sostinguda, amb l’objectiu d’evitar persones que morin per culpa de la fam. El president espanyol ha defensat que l’Autoritat Nacional Palestina, amb l’ajuda de la comunitat internacional, hauria d’”assumir la responsabilitat” sobre Gaza un cop acabin les hostilitats i, per això, ha afirmat que “ha de començar la diplomàcia” com a fórmula per trobar solucions entre dos estats.

Al seu entendre, “aquesta és la millor via per derrotar el terrorisme” i per garantir la seguretat a llarg termini d’Israel. El president ha aprofitat per reiterar la seva proposta per convocar una conferència internacional de pau “al més aviat possible” que ajudi a buscar una solució que inclogui “l’establiment d’un Estat palestí viable”. “Israelians i palestins tenen dret a viure en pau i seguretat, però necessitem el compromís de la comunitat internacional perquè això ocorri”, ha conclòs Sánchez.

Aquest dijous Sánchez continua l’agenda reunint-se amb el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, al marge de trobades amb representants de la societat civil. La següent etapa del viatge serà aquesta tarda a Ramala (Cisjordània), on es veurà amb el president de l’Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abás. L’agenda es traslladarà divendres a El Caire, a Egipte, on estan programades reunions amb el president d’Egipte, Abdel Fattah Al Sisi, i el secretari general de la Lliga Àrab, Ahmed Aboul Gheit, i la visita es tancarà visitant el pas de Rafah, que fa de frontera entre la Franja de Gaza i Egipte.

El moment no és trivial, perquè el viatge arrenca hores després que Israel i Hamàs hagin acordat posar en marxa una “pausa humanitària” de quatre dies en què la resistència islàmica alliberarà 50 ostatges, mentre que els israelians deixaran anar 150 presoners palestins, dones i menors. Finalment, l'aturada s'ha ajornat a aquest divendres. És el primer alto el foc humanitari pactat des dels atacs perpetrats per Hamàs el passat 7 d’octubre.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!