El partit socialista ha avançat un dia el seu acte per al 8-M, que ha coincidit justament amb la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) que ha prohibit qualsevol manifestació o concentració en la capital d'aquesta comunitat autònoma

El passat dijous es va donar a conèixer que el delegat de Govern a Madrid, el socialista José Manuel Franco, prohibia les manifestacions per aquest 8-M per preservar el dret de la salut pública. En el cas d'aquesta ciutat estava previst que se celebressin concentracions en diversos barris de la ciutat que s'havien d'iniciar divendres en un acte davant del Centre d'Internament per Estrangers (CIE) a Aluche i havia de culminar demà en una mobilització distribuïda en cinc punts cèntrics de la ciutat. Amb això, es volia descentralitzar el 8-M per evitar grans aglomeracions. Per això, la decisió de Franco ha comportat que es presentessin fins a nou recursos davant el TSJM, entre els quals s'inclouen els dels sindicats de la UGT i CCOO, així com altres organitzacions com el Moviment Feminista de Madrid o la Comissió de 8-M. De moment, la justícia ha resolt a favor del delegat del Govern en tres d'ells, mentre que aquesta tarda ha de deliberar sobre els altres sis.  L

La Comissió 8M, que des del 1977 organitza les convocatòries de marxes i vagues relacionades amb el Dia Internacional de la Dona a la comunitat madrilenya, defineix com "una quimera" el marc de col·lisió entre el dret de reunió i el dret a la salut pública. "No cal triar entre drets. Són les autoritats les que han de garantir que els drets no es vulneren", ha expressat en un comunicat. A més, dones d'aquest moviment aquest diumenge han desafiat a la justícia i han sortit al carrer per reclamar "l'essencialitat del feminisme" davant l'actual context "d'emergència social" desencadenat per la pandèmia de la Covid.

Precisament, la no autorització d'aquestes protestes ha desencadenat una nova pugna entre els dos socis del govern de coalició, PSOE i Unidas Podemos. La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha criticat aquesta setmana que amb aquesta decisió es pretén "criminalitzar" el moviment feminista. En canvi, la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, ha destacat que la suspensió d'aquestes manifestacions és "no agreujar més" la situació sanitària de la comunitat que te "una de les pitjors xifres de la pandèmia".  Amb tot, Madrid registra de les millors dades dels últims mesos. En el pic de la tercera onada va arribar a registrar una incidència acumulada 994,79 per cada 100.000 habitants en catorze dies, mentre que ara en té 253,11 casos. 

Sánchez arremet contra l'extrema dreta

Enmig de tot aquest context, precisament, el dia que el TSJM ha de resoldre sobre si dictamina a favor o en contra dels altres recursos, el partit socialista ha avançat per avui l'acte feminista que tenia previst per demà, en el qual Sánchez ha carregat contra l'extrema dreta que ha considerat que és "el principal adversari" del feminisme. "La ultradreta ha declarat la guerra al feminisme. L'hi direm molt clar: oblidin-de retrocessos. No podran amb les dones! Avançarem, protegint el que s'ha aconseguit. I seguirem conquerint nous drets. No pararem fins a aconseguir la completa igualtat", ha assenyalat Sánchez en el seu discurs en l'acte Feminisme amb memòria, que ha realitzat el PSOE a Madrid.  

També ha assegurat que "el primer que fa la ultradreta quan aixeca el cap és atacar els drets de les dones". Per això, ha volgut remarcar la labor de les dones socialistes per avançar en la "conquesta de drets" alhora que ha indicat que el feminisme és "la causa comuna. És defensar una societat sense exclusió un progrés que no sigui depredador". 

Des del seu punt de vista, existeix una tendència marcada pel "tradicionalisme" i el "conservadorisme" que intenta "revertir les conquestes i imposar una agenda retrògrada i denigrant". Davant aquesta situació, s'ha compromès en què la formació a la qual representa seguirà treballant per protegir els drets que s'han assolit fins ara, així com avançar en nous.

Montero acusa Ayuso de desprestigiar el feminisme

Malgrat les diferències que existeixen entre Unidas Podemos i el PSOE sobre si s'han d'autoritzar o no les manifestacions del 8-M, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha coincidit amb Sánchez a l'hora de criticar la ultradreta, que ha assegurat que és el principal enemic del feminisme. També ha argumentat que existeix una campanya de la dreta per desprestigiar el moviment alhora que ha acusat la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, de ser una de les seves màximes representants. Segons Montero existeix "una operació política de dretes per situar a la diana les dones i el feminisme", ha indicat aquest diumenge en un acte feminista organitzat pels comuns i Unides Podem. 

En aquest sentit, també ha indicat que amb l'avenç dels discursos de l'extrema dreta "venen mesos molt durs, si no es fa res per evitar-ho". Per això, ha valorat que s'han de fer polítiques públiques feministes. Correm el risc d'un retrocés efectiu de dècades en l'accés dels drets de les dones", ha defensat Montero. 

Sobre aquest fet, també s'ha pronunciat sobre aquesta qüestió l'eurodiputada d'Unides Podemos, Sara Riego. "Estem davant una ofensiva obscena que ataca el moviment feminista liderat per l'extrema dreta o que opera de manera calcada en qualsevol punt del planeta". 

En aquest acte, que també ha participat l'alcaldessa de la Barcelona, Ada Colau, que ha volgut de posar de palès els atacs que reben des d'aquests sectors de la dreta polítiques com Montero. "Des d'aquesta doble condició, del nostre origen, dones que hem conegut la precarietat en primera persona... rebem més pressió i exigència. I això és el que passa amb Montero, que pateix un assetjament immoral per qui és i el que representa", ha manifestat Colau. 

El poder del feminisme

Per a Montero el feminisme té una "potència creadora" que ha servit per posar "sobre la taula les preguntes i les alternatives a un model injust que hem de canviar". En aquest sentit, dit que la força del moviment feminista no s'analitza als carrers, en referència al fet que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) hagi ratificat la de Franco de prohibir les manifestacions del 8-M que estaven previstes per avui i demà.

"Els que demà pretenguin mesurar la força del moviment feminista per com de plens que estiguin els carrers, s'equivoquen. Demà, la força del moviment feminista es veurà en la proposta de transformació social que fa per a la nostra societat", ha indicat la representant de la cartera d'Igualtat.

Per la seva part, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha defensat que tots els dies són 8-M. "Cada dia el feminisme s'obre pas amb la força de les dones. Estem treballant des del Govern perquè totes les dones visquin sense discriminacions, violències ni precarietats", ha apuntat Díaz. 

Ayuso, a favor de la prohibició de les manifestacions

Per la seva part, la presidenta Ayuso s'ha mostrat a favor de la suspensió de les manifestacions vinculades al 8-M. En aquest context, ha assegurat que Franco és "conseqüent" i "responsable" amb la situació actual marcada per la Covid. "El que està fent en aquests moments és complir la llei", ha defensat. 

Paradoxalment, però, malgrat mostrar-se contrària amb la mobilització de persones durant les protestes del 8-M, es nega a tancar perimetralment la comunitat autònoma durant la festivitat de Setmana Santa perquè els madrilenys puguin viatjar fora d'aquest territori. En aquest sentit, el passat dijous totes les autonomies van fer pinya per prohibir la mobilitat durant aquesta festivitat, una decisió que va topar amb l'oposició de Madrid. En aquest sentit, Ayuso aquest diumenge ha demanat a l'Executiu espanyol que tingui en compte "les especificitats" de la comunitat a la qual representa i permeti "seguir oberts". 

Aquest no és el primer any que les manifestacions del 8-M generen disputes, ja que l'any passat el PP, VOX i Cs van acusar al govern espanyol de propiciar que s'expandís la pandèmia de la Covid perquè va autoritzar-ne la seva celebració. De fet, sis dies després va decretar el confinament.

Per aquest motiu, Franco va ser jutjat per un presumpte delicte de prevaricació administrativa. Malgrat que la Fiscalia va retirar els càrrecs, va haver de comparèixer davant la justícia l'11 de juny del 2020 perquè l'acusació popular, formada per l'associació Unió d'Oficials de la Guàrdia Civil, així com l'Associació de Consumidors y Usuaris José María Mena, va tirar el cas endavant. Durant la seva declaració davant la titular del Jutjat d'Instrucció número 51 de Madrid, Franco va remarcar que ell va participar en la manifestació del 8-M amb la seva filla perquè no hi va veure cap risc. L'endemà de la declaració, la magistrada del cas va arxivar la querella.