La Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha ratificat la prohibició de les concentracions i manifestacions del 8-M acordades per la Delegació del Govern per raons de salut pública davant de la pandèmia, després de rebutjar tres dels recursos plantejats contra aquesta mesura, que van ser interposats pel Consell de les Dones de la Ciutat de Madrid i el Fòrum de Política Feminista de Madrid; Feministes del Barri de Fuencarral-El Pardo i Camila Banderas Briceño. Aquestes organitzacions eren convocants de diversos actes que havien de tenir lloc aquest diumenge.

L'argument principal dels esmentats recursos és que es vulnerava el dret de reunió alhora que se'ls discriminava per raons de gènere. No obstant això, la cort madrilenya ha sostingut que en aquest cas primera el dret "a la salut, la integritat física i la vida de les persones" davant del greu risc que suposa per a tothom la Covid-19.

8-M manifestació feminista Madrid - EfeUna imatge de la manifestació feminista del 8-M de l'any passat / Nicolas Tomás

Sis recursos més

Aquests tres, per això, no són els únics recursos presentats, sinó que el TSJM haurà de decidir sobre sis més en relació amb els actes que estaven previstos per a demà, però que la delegació del Govern va decidir suspendre dijous. Entre ells, es troben els presentats pels sindicats d'UGT o CCOO, així com altres organitzacions com el Moviment Feminista de Madrid o la Comissió de 8-M. Està previst que al llarg de la jornada d'avui, el TSJM resolgui sobre aquests recursos.

Per la seva part, la Fiscalia ha sol·licitat al TSJM que mantingui la prohibició al·legant al "risc" que suposa per a la salut pública la celebració d'aquest tipus d'actes. A més, ha argumentat que la prohibició de la manifestació es basa en la pròpia normativa de l'estat d'alarma.

Després de la suspensió d'ahir, de les manifestacions organitzades per avui, sembla poc probable que el TSJM resolgui a favor dels col·lectius feministes i permeti demà celebrar les diferents concentracions, que en el cas de la Comunitat de Madrid estaven previstes realitzar-se demà a la tarda en cinc punts diferents de la capital per evitar aglomeracions.

Per prohibir les protestes d'avui, el TSJM ha basat el seu al·legat en un informe del Consell General de Col·legis de Metges que desaconsella l'assistència a aquestes concentracions pel risc que impliquen per a la salut pública de la població en general.

En el cas de la Comunitat de Madrid, la incidència acumulada és de 253,11 casos per cada 100.000 habitants en catorze dies, segons dades del ministeri de Sanitat publicades aquest divendres. Aquesta xifra se situa per sobre de la mitjana espanyola, que és de 153,28, però molt per sota del pic de la tercera onada quan a finals de gener va assolir els 994,79 per cada 100.000 habitants en aquest territori.

TSJM reunió prohibició 8-M/ EFEUn moment de la reunió en el TSJM per deliberar sobre les concentracions del 8-M / EFE

"En les circumstàncies actuals, i davant de les condicions en què es pretén l'exercici del dret fonamental de reunió la tutela de la qual es demanda, estima aquesta sala que l'esmentat exercici entra en conflicte amb béns i valors constitucionals com la salut pública, i més concretament, la salut, la integritat física i la vida de les persones, que han de prevaler, front aquell", explica una de les resolucions judicials.

Concentració enfront del TSJM

Mentre el tribunal es reunia ahir per deliberar sobre aquesta qüestió, que ha donat a conèixer aquesta matinada, a la porta de la cort s'han concentrat un grup de dones per demanar que reconsideressin aquesta qüestió.

El mateix desig va mostrar la secretària d'Organització de CCOO a Madrid, Paloma Vega, que ha indicat, recentment, que esperava que la justícia es pronunciés a favor perquè "no hi ha cap raó jurídica de pes que impedeixi les mobilitzacions". Vega ha acusat el delegat del Govern a Madrid, José Manuel Franco, de cometre "un atemptat contra els drets fonamentals" en prohibir les manifestacions feministes.

Aquesta setmana, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, va mostrar la seva disconformitat amb la decisió del delegat del Govern de prohibir les concentracions feministes. Si bé va destacar que, com a membre de l'Executiu, està obligada a acatar aquesta ordre, va lamentar que s'assenyali i es criminalitzi el moviment feminista.

Per la seva part, la vicepresidenta primer del Govern, Carmen Calvo, va destacar que la decisió de prohibir les manifestacions del 8M a Madrid té com a objectiu "no agreujar més" la situació sanitària de la Comunitat, que té "les pitjors xifres de la pandèmia".

Imatge principal: La manifestació del 8-M del 2020 en Madrid / Europa Press