Bateria de recursos contra la prohibició de manifestar-se a Madrid el pròxim dilluns 8 de març. Després que la delegació del govern espanyol decidís no autoritzar les concentracions feministes, argumentant el coronavirus, els convocants han decidit acudir als tribunals. Els primers a anunciar-ho han estat els principals sindicats, però després s’hi ha sumat també la Comissió 8-M, que ha demanat la dimissió del delegat José Manuel Franco. Per la seva part, la vicepresidenta espanyola Carmen Calvo ha justificat el veto perquè “poden significar alguna possibilitat d’estar en risc”. Unidas Podemos també ha acatat la prohibició amb resignació.

En roda de premsa aquest divendres al matí, els sindicats majoritaris CCOO i UGT han anunciat el recurs contra la prohibició, perquè sostenen que les manifestacions a la capital espanyola poden fer-se “amb la màxima seguretat i en grups reduïts”. A més a més, els representants sindicals han denunciat que aquesta prohibició s’ha dut a terme “de manera irregular”.

Poc després ha estat el mateix moviment feminista. La Comissió 8-M ha emès un comunicat demanant la dimissió del delegat del govern espanyol, perquè la situació sanitària “no pot ser una excusa per a eliminar una a una totes les alternatives legals ofertes a la Delegació per a poder visibilitzar el 8 de març”, des de la descentralització fins a la reducció d’horaris i aforaments. En el mateix comunicat anuncien que recorreran, que faran servir “totes les eines legals per aconseguir sortir a les nostres places aquest 8 de març sota els permisos corresponents i amb totes les garanties sanitàries”.

Calvo defensa la prohibició

En canvi, la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo ha defensat la prohibició perquè “poden significar alguna possibilitat d’estar en risc”. Ha subratllat que la de Madrid, com a capital de l’Estat, és la concentració “més gran i important”, i que “la situació de manifestació pogués dur-nos a una concentració de persones que ens faci retrocedir en situació pandèmica”. Malgrat tot, ha conclòs la dirigent socialista, el govern espanyol està “bolcat” en la lluita feminista.