El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha ironitzat avui sobre la consulta del 9-N i el referèndum de l’1-O, dues votacions que al seu entendre es van fer només per a la “colla” independentista.

“Catalunya ha votat quatre vegades” en els últims anys, ha recordat, “inclosos els referèndums que al final són per a la seva colla, diguem-ho així”, ha afirmat en resposta a la intervenció de la portaveu d’Esquerra Republicana a la sessió de control al govern central al Senat, Mirella Cortès.

Alhora, ha negat taxativament que els presos independentistes siguin “presos polítics”. “És una fal·làcia, una gran mentida”, ha afirmat durant la seva compareixença al Senat, el dia de la vista prèvia al judici de l'1-O

Sánchez ha emplaçat les forces independentistes a fer “autocrítica” i actuar amb “responsabilitat”, i ha recordat que el seu govern, al contrari de les dretes, és partidari de “resoldre els problemes, no de prohibir-los”, en referència a una possible il·legalització de les forces independentistes.

"Catalunya ha de parlar amb Catalunya"

“Vostès volen continuar vivint una gran mentida i fal·làcia: que a Espanya hi ha presos polítics i que Espanya és un estat opressor”, ha sentenciat en resposta al portaveu del PDeCAT, Josep Lluís Cleries, a qui ha assegurat que “la segregació de Catalunya significaria la sortida de Catalunya de la UE i, per tant, l’empobriment” de la societat catalana.

“Simplement vegin el que diu Amnistia Internacional: no hi ha presos de consciència, els polítics presos a Catalunya no són presos de consciència, sinó polítics que han comès il·legalitats que nosaltres vam advertir des del grup del PSC i jo mateix als líders independentistes el 2017”.

Segons Sánchez, el conflicte a Catalunya només es resoldrà mitjançant una “oferta política”, que ha de venir del diàleg entre els independentistes i no independentistes a Catalunya. “Catalunya ha de parlar amb Catalunya i cal transcendir la dinàmica de blocs, perquè la unilateralitat és tot el contrari al diàleg”, ha sentenciat Sánchez.

“Nosaltres estem d’acord que cal votar, la qüestió és què cal preguntar, perquè el que s'està veient al Regne Unit és que si preguntes què senten els ciutadans davant una elecció binària i impossible, es com estar plantejant una cosa que divideix i fractura”.

ERC demana negociació

La portaveu d'Esquerra Republicana al Senat, Mirella Cortès, ha demanat que el govern espanyol negociï sobre els polítics que estan en presó provisional per la seva participació en el procés sobiranista català. El ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en resposta a la portaveu d'ERC, ha recordat la separació de poders a l'estat espanyol i ha convidat els partits independentistes que busquin el consens "treballant per la ciutadania". 

En aquest aspecte, Cortès ha recordat els whatsapps del portaveu del PP al Senat, Igancio Cosidó, sobre el no agradament del relleu del Poder Judicial. Segons ella, el govern espanyol el que ha de fer és "negociar amb els presos polítics en llibertat", el que entén que és "l'única solució".