El líder de la Crida i impulsor del nou Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, ha alertat avui diumenge al PDeCAT que no volen ser "esclaus del passat" i ha dit que no pretenen tampoc heretar els drets electorals, perquè aquests "els guanyarà" la pròpia formació.  Sánchez ho ha dit aquest diumenge en una entrevista a Catalunya Ràdio, el dia en què compleix 1.000 dies a la presó.

Amb tot, també ha admès que segurament el partit incorporarà militants de l'antiga Convergència. "Aquesta és l'herència que reivindiquem, però no la dels càrrecs orgànics del partit", ha puntualitzat. L'expresident de l'ANC també ha parlat sobre la direcció del nou partit i ha dit que en cas que Puigdemont vulgui ser el candidat, la decisió s'haurà de ratificar en un procés de primàries.

Jordi Sànchez ha dit que Junts per Catalunya va néixer amb bons resultats el 2017, però "ha comès un error" que és no saber vertebrar-se. Això, ha puntualitzat, ha generat "un cert desconcert". Sànchez vol que el nou partit sigui un nou espai "obert a les persones i sense quotes". "Volem que sigui un espai en què la major part de l'independentisme democràtic s'hi senti representat i que fins ara estava mancat d'un partit que li donés coherència", ha dit Sànchez.

El nou partit, ha detallat, vol sumar "sense exclusions" i ha de permetre "donar continuïtat a l'esperit de l'1-O, i garantir el millor dels governs possibles".

La taula de diàleg amb el govern espanyol i les eleccions

El president de la Crida no creu que la taula de diàleg, on hi ha asseguts tant el Govern com el govern espanyol, hagi de ser "la solució" a la situació dels presos independentistes. "La taula de diàleg ha de servir per abordar el conflicte polític i trobar una solució a través de donar veu a la ciutadania", ha dit. En aquest sentit, creu que la presó, l'exili o els procediments judicials que hi ha oberts "només dificulten el clima per a un diàleg "honest", ja que "una part de la taula no hi pot ser".

Des del punt de vista de Sànchez, la taula tampoc ha de servir per debatre sobre les reformes del Codi Penal, o l'amnistia dels presos, només sobre el dret legítim a l'autodeterminació.

Sobre la data de les futures eleccions catalanes, l'expresident de l'ANC s'ha mostrat reservat i ha recordat que la potestat per decidir-la és del president. Tanmateix, Sànchez creu que caldria trobar un dia que en què es poguessin convocar "amb la certesa que s'ha sortit de la pandèmia". En aquest sentit, per Sànchez, les eleccions que se celebren a Galícia i Euskadi "no garanteixen aquesta normalitat".


1.000 dies tancat a la presó


Des que van entrar, el 16 d'octubre de 2017, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart han complert 1.000 dies a la presó. Sànchez ha explicat que allà dins ha tingut "dies bons i no tan bons", però el pitjor va ser el 4 de desembre del 2017, quan el Tribunal Suprem va permetre que la majoria dels polítics que hi havia tancats sortissin, però no va deixar que ell i Cuixart també quedessin lliures quan ja ho tenien coll avall.

Preguntat per si mai va contemplar l'exili, Sànchez ha dit que no i ha assenyalat que l'exili té connotacions "molt més dures que la presó". "No deixa de ser una presó amb barrots invisibles", ha assenyalat.


L'esperat tercer grau


L'expresident de l'ANC ha pogut concedir una entrevista presencial a Catalunya Ràdio aquest diumenge en virtut d'un permís que li han concedit i a què tenen dret tots els interns de presons que han complert una quarta part de la seva condemna. L'expresident de l'ANC, reclòs a la presó de Lledoners, ara mateix està en règim de segon grau, malgrat ja se li ha aprovat el tercer. Sànchez desconeix encara quan podrà anar a dormir a casa seva amb la família però espera que pugui ser aviat ja que només falta l'aprovació definitiva per part del Departament de Justícia.