"Tan important és tenir pressupostos com tenir els del 52%. Junts està fent tot el possible per a mantenir aquesta majoria. Que ningú mantingui l'esperança que amb la seva abstenció trencarà la majoria independentista", ha afirmat el secretari general de Junts, Jordi Sánchez a la primera convenció municipalista de Junts. D'aquesta forma, s'ha oposat a que ERC negociï els pressupostos amb els comuns o els socialistes introduint un canvi en la majoria parlamentària independentista.

D'altra banda, Sànchez també ha avisat el PSC que la seva eventual abstenció o suport als pressupostos de la Generalitat no trencarà el bloc independentista: "Que ningú tingui somnis humits de votar els pressupostos o abstenir-se pensant que desfarà la majoria independentista".

 

Les paraules de Sánchez han arribat minuts abans que la CUP hagi decidit aquest dissabte mantenir la seva esmena a la totalitat als pressupostos de la Generalitat per al 2022 en considerar "insuficients" les cessions del Govern en matèria d'habitatge, fiscalitat i procés independentista. Es tanca així l'opció que el Govern volia explorar de forma prioritària, la de tramitar els comptes gràcies a la majoria independentista de la investidura, per la qual cosa el focus se centra ara en dues alternatives més possibles, els comuns o el PSC, si bé aquests dos grups també han presentat esmena a la totalitat.

Tanmateix, Sánchez ha assegurat que JxCat ha fet tot el que estava a la seves mans per aprovar uns pressupostos amb la majoria independentista: “Tinguem la consciència tranquil·la”. I, en aquest sentit, ha dit que la reunió que van mantenir dijous passat al Parlament com la CUP va ser “un darrer esforç” per part de Junts. Al mateix temps, però, el líder de Junts també ha assegurat que la negociació no s'ha fet “per tenir pressupostos a qualsevol preu".

Amb tot, el secretari general de Junts ha indicat que la seva formació ha estat "perfectament lleial" a l'acord d'investidura que van signar amb ERC, i que han interpretat "de manera lleial" l'acord d'ERC i la CUP per investir Pere Aragonès com a president de la Generalitat.

La CUP manté el veto als pressupostos 

La coordinadora oberta parlamentària (COP) de la CUP-NCG ha decidit aquest dissabte mantenir l'esmena a la totalitat als pressupostos de la Generalitat que presenta el Govern, a pesar del darrer oferiment de l'executiu de Pere Aragonès. La diputada cupaire Eulàlia Reguant ha indicar que la proposta és "insuficient" perquè no respon a un gir polític a l'esquerra ni a la defensa de drets socials i democràtics en l'avenç cap a l'autodeterminació.

Tanmateix, els anticapitalistes demanen al Govern continuar treballant en una "alternativa" alhora que reconeixen que "cada cop és més complicat" després que les distàncies entre Govern i la CUP no s'hagin escurçat en la darrera setmana de converses.

 

 

Imatge principal: El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, a la primera convenció municipalista de Junts.