Com si el CIS no l'hagués col·locat en amb la clau de la governabilitat en les mans per decidir si el proper govern serà del Partit Popular o de Podemos, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, es passeja per Espanya repetint les mateixes consignes de campanya. Conscient que l'abstenció li perjudica severament als socialistes, aquest dissabte ha fet una crida desesperada a la mobilització de l'electorat, la única carta que el podria mantenir amb un resultat més proper als 90 escons del 20 de desembre i salvar el seu lloc al partit.

"Guanyarem les eleccions carrer a carrer, plaça a plaça i vot a vot. Us demano mobilització per guanyar les eleccions. El 2 de març em van dir no, el 4 de març em van tornar a dir no Iglesias i Rajoy. A la tercera va la vençuda, aquesta vegada serà que sí" ha dit Sánchez al País Basc, acompanyat per la candidata a presidir l'autonomia, Idoia Mendia, durant la celebració de la festa de la Rosa. Sánchez no vol assumir la derrota que suposaria el sorpasso, i la pèrdua de 10 escons que li atribueix l'enquesta estatal, fet que podria encara més minar els ànims dels seus electors, de qui ell assegurava fa uns dies "estaven desanimats". 

Entre els seus electors es troben ciutadans del voltant dels 55 anys, jubilats, dones i treballadors no qualificats, que habitualment tenen menys interès en la política, segons les estadístiques, i podrien resultar un greuge potencial en cas de no acudir a les urnes amb la repetició electoral. En aquest escenari, ha extremat també l'estratègia. Com avançava El Nacional, el socialista va encetar fa uns dies una ofensiva "porta a porta" a Móstoles, on va visitar les cases de diferents ciutadans per demanar-los el vot. 

Alhora, el socialista obvia situar-se en una tessitura postelectoral, on tot apunta que serà el decisor del govern que vindrà, per bé que els seus rivals comencen a demanar-li a dos dies d'encetar la campanya, que es pronunciï. El president en funcions i candidat a la presidència pel Partit Popular (PP), Mariano Rajoy, ha fet una crida velada al seu posicionament des del miting a Múrcia. "Cal triar entre un govern encapçalat pel PP o un de nucleat entorn de Podemos" ha increpat Rajoy de forma contundent.

Els populars són conscients que els socialistes tenen a hores d'ara un paper transcendental, i fa dies s'abonen el terreny perquè s'abstinguin i facilitin el govern el PP, com explicava fa uns dies aquest diari. Però Sánchez ho ignora tot i tant dins com fora de les càmeres, nega per activa i per passiva als periodistes que el PSOE estigui vora de l'abisme electoral. Quin líder estaria disposat a acceptar que ha perdut el seu paper com a alternativa al PP, enmig d'una campanya decisiva tant per al seu lloc en l'organització, com per al partit.