El president del govern espayol, Pedro Sánchez, i el de Podemos, Pablo Iglesias, es van reunir aquest dijous a la Moncloa per explorar acords legislatius, principalment referents als pressupostos del 2019, que s'han de presentar abans de l'octubre. La notícia l'ha avançat La Vanguardia. Mentre Sánchez progressa en l'estabilització de la majoria multicolor que va propulsar la seva moció de censura, encara no hi ha data per a la trobada amb el president Quim Torra, segons ha dit aquest dissabte la ministra d'Administracions Públiques, Meritxell Batet.

La reunió amb Iglesias confirma la intenció de Pedro Sánchez de donar prioritat a Podemos en la seva política d'aliances. El socialista necessita assegurar-se altres suports parlamentaris més enllà dels 84 diputats del PSOE si vol sostenir la seva acció de govern.

Sánchez i Iglesias van explorar les lleis que poden impulsar junts, segons fonts de la Moncloa, que van treure ferro a la reunió. "S'emmarca dins de les reunions de treball normals del president", van explicar. La cita, tanmateix, no va ser anunciada ni inclosa a l'agenda oficial de Sánchez, com tampoc a la d'Iglesias. Un i un altre van evitar parlar-ne.

Prioritats

Podem ja ha tornat a presentar prop de vint projectes de llei, la tramitació dels quals havia paralitzat la majoria PP-Cs a la Mesa del Congrés, un bloqueig desautoritzat per un recent dictamen del Tribunal Constitucional. Ara, aquestes lleis podran tramitar-se de nou. El grup socialista farà el mateix amb uns altres 40 projectes de llei vetats per la Mesa. El contingut d'aquests projectes i la manera de desenvolupar-los va ser el tema de conversa entre Sánchez i Iglesias.

Fonts de la Moncloa han dit a eldiario.es que "reunions d'aquest tipus amb altres líders polítics es mantindran", sense especificar amb qui ni en quin ordre. D'acord amb les declaracions de Batet i del contingut del programa legislatiu d'Iglesias, el conflicte català és absent de l'agenda legislativa de tots dos partits.

Iglesias va exposar les seves prioritats legislatives divendres passat al Consell Ciutadà Estatal de Podemos. Es tracta d'iniciatives que corregeixen polítiques del PP: blindar la revalorització de les pensions amb l'IPC i eliminar el factor de sostenibilitat, impulsar permisos de maternitat i paternitat iguals i intransferibles, derogar la llei mordassa i les dues últimes reformes laborals, elevar a mil euros el salari mínim, aprovar la renda garantida o tancar els centres d'internament d'estrangers (CIE).

Iglesias també va recordar llavors que la legitimitat del govern de Sánchez se sustenta en els vots del PNB, ERC i el PDeCAT.

Diferències i semblances

Una part de l'agenda legislativa de Podemos no encaixa amb la del PSOE. Respecte al sostre de despesa, crucial per confeccionar els pressupostos, els morats volen canviar aquest concepte, promogut pel directori econòmic de la UE, i substituir-lo pel seu: el "sòl d'ingressos".

Respecte a les dues reformes laborals, la primera va ser aprovada pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero i el PSOE només accepta esmenar-la. Sobre l'última reforma de la llei de Seguretat Ciutadana, la llei mordassa, els socialistes amb prou feines volen corregir-ne diversos articles. El PSOE, d'entrada, s'oposa a altres propostes de Podemos: la llei Antidesnonaments, el tancament dels CIE, la recuperació del rescat bancari o la reforma electoral que Podemos va pactar amb Ciutadans.

En altres afers, socialistes i podemites estan més a prop. És el cas del salari mínim, la indexació de les pensions a l'IPC, la igualtat retributiva, la igualació dels permisos de maternitat i paternitat, l'aplicació i dotació de la llei de dependència, la reforma de la llei d'Arrendaments Urbans, l'extinció de l'anomenat impost al sol o la reversió de les retallades en sanitat i educació públiques dels governs del PP.