Els dirigents independentistes "no han actuat de bona fe". A hores de l'inici de la campanya electoral, Pedro Sánchez ha apujat un nivell més l'ofensiva contra el sobiranisme català. “La independència no és possible i ells ho saben”, ha arribat a assegurar el president espanyol arran de les seves converses amb membres del Govern. No ha donat noms, però els ha instat a dir en públic allò que, segons ha afirmat, diuen en privat.

“Els dic que donin la cara i diguin a la societat catalana que la independència no és possible i que els han enganyat”, ha reclamat el dirigent espanyol en una entrevista al programa Al rojo vivo de LaSexta. Ha acusat el Govern de “no actuar de bona fe ni amb el govern d’Espanya ni amb els seus propis votants”. Els ha tornat a retreure el ‘no’ als pressupostos de l’Estat, quan, ha indicat, ja sabien que Moncloa no acceptaria parlar d’autodeterminació.

En aquest sentit, Sánchez ha reiterat la negativa al dret a l’autodeterminació. “Al llarg de la meva carrera he demostrat que quan dic no és no”, ha apuntat. I ha reblat: “No hi haurà independència, no hi haurà referèndum”. Ha insistit que el conflicte català és de “convivència” i ha reiterat que el seu compromís amb la integritat territorial i la Constitució espanyola “és innegable”.

Sánchez no ha volgut mullar-se sobre si prefereix pactar amb Ciutadans o amb la majoria de la moció de censura. Ha subratllat que cal concentrar el vot en el PSOE, i que després parlaran amb totes les formacions, com han fet fins ara, “dins els límits de la Constitució”. Ha defensat que el PSOE és “l'únic partit que pot fer front a les tres dretes”.

Preguntat sobre possibles indults als presos polítics en cas de condemna, el president espanyol ha tornat a tirar pilotes fora. “No dic res perquè sóc el president del govern”, ha justificat. “Respondré aquesta pregunta quan procedeixi. Ara cal respectar la independència del poder judicial i el principi de presumpció d’innocència”, ha continuat.

Contra Casado

El dirigent espanyol també ha carregat contra la promesa de Pablo Casado de rebaixar el salari mínim, de 900 a 850 euros. La primera baixada de l’SMI de la democràcia espanyola. “Sabíem que volien frenar avenços, però no que volien retrocedir”, ha lamentat.

En referència a les acusacions de Casado de tenir les “mans tacades de sang”, Sánchez ha desitjat que, després de les eleccions del 28-A, els líders de la dreta “reflexionin” sobre les seves estratègies electorals, que “no poden circumscriure’s a l’insult i la mentida”.

“Policia corrupta”

Pel que fa al cas Villarejo i les afectacions sobre Pablo Iglesias, el president espanyol ha admès que existia una “policia corrupta”. Malgrat tot, ha desmentit “categòricament” que les clavegueres de l’Estat continuïn actives en el Ministeri de l’Interior. “Va desaparèixer quan vam arribar al govern”, ha sostingut.

Sánchez ha qualificat de “gravíssim” l’espionatge a Pablo Iglesias, i ha promès que “pagaran amb totes les conseqüències”. Ha justificat la seva oposició a la compareixença de Villarejo al Congrés de Diputats perquè ja s’està deliberant als tribunals.

Finalment, Sánchez s’ha compromès a aprovar la llei d’eutanàsia durant la pròxima legislatura. El que no ha aclarit és la seva participació en debats electorals. “Ho respondré quan toqui”, ha conclòs.