El clima polític ja està prou caldejat a Madrid. Pedro Sánchez no vol contribuir a augmentar els decibels, i menys amb una carpeta tan sensible com la catalana. Per això, aquest dimarts ha insistit que els partits polítics catalans s’han de posar d’acord per formar un Govern “el més estable possible”, després de la investidura fallida de Pere Aragonès. Sobre altres qüestions vinculades, com els indults als presos polítics, ho ha esquivat com ha pogut, limitant-se a recordar que es troben “en tramitació” i cal "respectar" els temps. Hi ha passat tant de puntetes que en la mateixa qüestió se li ha preguntat per la reforma del delicte de sedició i no n’ha dit res.

La roda de premsa ha estat centrada en l’anunci d’una pluja de milions de vacunes, que permetran vacunar fins a 33 milions d’espanyols a l’agost, segons ha promès. Però també ha estat preguntat per la situació a Catalunya. “Honestament, crec que Catalunya i qualsevol comunitat autònoma el que menys necessita és repetir eleccions”, ha respost el president del govern espanyol. Per això, ha afegit, “cal una majoria parlamentària per a un govern el més estable impossible que se centri en allò important”. Què és “allò important” per a La Moncloa? “La vacunació, la recuperació econòmica i la protecció social”.

 

Tot seguit, Pedro Sánchez s’ha referit a les carpetes pendents amb Catalunya. Pel que fa a la taula de diàleg, ha assenyalat que, mentre no hi hagi nou Govern, “difícilment ens podrem reunir”, però ha remarcat que el seu “desig” és que es reprengui el diàleg un cop s’hagi pogut formar executiu a la plaça Sant Jaume. Pel que fa als indults, s’ha limitat a recordar que “no és que no s’hagin reprès, sinó que estan en tramitació”. En aquesta línia, ha indicat que “hi ha un estat de dret, i uns informes preceptius, abans que el Ministeri de Justícia plantegi aquests expedients i els elevi al Consell de Ministres”. Sobre la tercera carpeta que li han preguntat, la reforma del delicte de sedició al Codi Penal, directament no n’ha dit res. I això que l’objectiu inicial era que s’elevés al Consell de Ministres abans del 31 de desembre de l’any passat.

“Tota la confiança” en Marlaska

El president espanyol també ha estat preguntat per la posició del ministre Fernando Grande-Marlaska, després que la setmana passada l’Audiència Nacional restituís el polèmic coronel Diego Pérez de los Cobos a la Comandància de la Guàrdia Civil a Madrid. El titular d’Interior “té tota la meva confiança”, s’ha limitat a dir Sánchez en dues ocasions. El PP, Ciutadans i l’extrema dreta de Vox han reclamat el cap de Marlaska pel cessament. El mateix ministre ha descartat dimitir.