La vacunació de coronavirus avança a velocitat de creuer i encara ho farà més. Això és el que ha defensat i també el que ha promès Pedro Sánchez, que aquest dimarts ha comparegut per anunciar una pluja de milions de vacunes a Espanya. El president espanyol ha tret pit de les xifres de vacunació a l’Estat i fins i tot ha fixat un calendari amb “fites”: a finals d'agost, 33 milions. Aquest procés de vacunació, ha assegurat, farà que l’economia espanyola sigui la que més creixi juntament amb la dels Estats Units, citant les previsions del Fons Monetari Internacional. “Ho aconseguirem”, ha defensat.

Així, el president del govern espanyol ha presentat un calendari amb “fites”. La setmana que ve hi haurà més persones vacunades amb pauta completa que contagis notificats. La setmana del 3 de maig, hi haurà cinc milions de vacunats amb pauta completa. La primera setmana de juny, deu milions. La setmana del 14 de juny, 15 milions. La setmana del 19 de juliol, 25 milions. I a finals d’agost, 33 milions de vacunats. Aquesta xifra representaria el 70% de la població espanyola promès des del principi.

 

Com s’aconseguirà? Gràcies a una arribada de milions de les diferents vacunes. Repassant les de les diverses companyies farmacèutiques, Pedro Sánchez ha subratllat que “tenim contractats més de 87 milions de dosis que arribaran entre abril i setembre”. En seran 38 milions aquest trimestre i 47 el següent. D’aquesta manera, ha sostingut, “qualsevol compatriota que ho desitgi podrà ser vacunat en aquest període”. Ha assegurat que Espanya està al capdavant de la Unió Europea en ritme de vacunació i ha aplaudit “l’esforç sense precedents” dels responsables sanitaris autonòmics. Malgrat això, ha promès que aquest procés “s’accelerarà durant el mes d’abril” i superarà cada mes el mes anterior. Els següents grups seran persones entre 70 i 79 anys, els pacients d'alt risc i la franja d'edat de 66 a 69 anys.

A banda de les xifres de vacunació, el dirigent socialista també ha posat el focus en les dades econòmiques, especialment després de les positives dades d’atur conegudes aquest mateix dimarts. “Tant Espanya com Europa ja tenen un horitzó de sortida”, ha defensat Pedro Sánchez. Si bé estem “lluny de la recuperació total”, ha subratllat com “a poc a poc veiem els efectes de la reactivació”. De fet, ha tret pit com l’FMI ha actualitzat les previsions de creixement mundial. “Espanya serà l’economia desenvolupada que més creixerà el 2021 juntament amb la nord-americana”, ha reblat.

No preveu prorrogar l’estat d’alarma

En la seva compareixença al Palau des de La Moncloa, des d’on ha anunciat pròrrogues de l’estat d’alarma des de fa un any, ha estat preguntat sobre si pensa allargar l’actual, un cop expiri el pròxim 9 de maig. El president espanyol ha assegurat que l’objectiu del seu govern és que “no sigui necessari prorrogar més l'estat d'alarma”. I hi ha insistit: “El que volem és que el 9 de maig sigui el punt i final a l'estat d'alarma".

 

Ayuso i la vacuna russa

Després que el govern madrileny mantingués contactes per a comprar dosis de la vacuna russa Sputnik, el president del govern central li ha reclamat "responsabilitat, lleialtat i seriositat" a Isabel Díaz Ayuso. El president espanyol ha recordat que Sputnik encara es troba en fase de validació per part de l'Agència Europea del Medicament (EMA). "Nosaltres, que volem garantir la màxima seguretat, estem distribuint les dosis que comptin amb el segell i la validació de la EMA", ha afirmat. "Això és el que està fent el govern d'Espanya, els governs d'Europa i la Comissió Europea", ha reblat.

Pla de recuperació, la setmana que ve

Finalment, Pedro Sánchez ha anunciat que dimarts que ve el Consell de Ministres aprovarà el pla de recuperació que l'Estat enviarà a la Comissió Europea, i l'endemà, el dimecres, el presentarà davant del Congrés dels Diputats. "Estem davant del principi del fi de la pandèmia", ha defensat el president espanyol durant la seva compareixença.