El govern espanyol no farà cap gest cap als presos polítics en el judici de l'1-O. Així ho ha reiterat aquest dimecres el president Pedro Sánchez, després d'intervenir davant del ple del Parlament Europeu a Estrasburg. Malgrat les peticions dels partits independentistes perquè doni instruccions a la fiscalia i l'Advocacia de l'Estat, el cap de l'Executiu ha assegurat que no té marge per fer-ho. “En un estat social i democràtic, un govern no dicta sentències, les dicta el poder judicial”, ha sostingut.

Preguntat pels periodistes sobre els presos polítics, el president espanyol s’ha aferrat a un rànquing de The Economist per defensar que l’estat espanyol és “una de les cinc democràcies plenes” al món. I de la mateixa manera que ha fet davant del ple, ha subratllat que l’independentisme “no té majoria social”, que en el millor dels casos ha arribat fins al 48%.

Sobre el judici, Sánchez ha assegurat que el que està fent el Tribunal Suprem és analitzar l’intent de declaració de la independència a través de “lleis il·legals”, després d’haver incomplert “reiterades sentències del Tribunal Constitucional”. D'aquesta manera, ha negat que estiguin a la presó per les seves idees.

De passada, Sánchez també ha tancat la porta al dret a l’autodeterminació. Si bé ha defensat el diàleg per a la resolució del conflicte polític, ha assenyalat que la sortida sempre passarà pel “reforç de l’autogovern”.

Sobre la investidura del popular Juanma Moreno a Andalusia, amb els vots ultres de Vox, Sánchez ha desitjat que “el canvi polític no sigui una involució”, i ha deixat clar que sempre es posicionaran “contra la xacra social que pateixen les dones per ser dones”. Ha aprofitat per alertar sobre la “influència subtil de l’extrema dreta” en altres partits, als quals ha demanat que optin per la “moderació”.

Finalment, preguntat sobre els pressupostos de l’Estat, Sánchez ha fet una crida als partits independentistes, però també al PP i Ciutadans, a permetre la seva tramitació per poder debatre les partides que calgui.