Jordi Sànchez i Joaquim Forn compareixen avui davant el Tribunal Suprem per defensar la seva posada en llibertat. Sànchez ho farà, a més, per defensar els seus drets per ser investit president de la Generalitat i poder assistir al ple d'investidura que continua aturat a l'espera de la resolució judicial. 

El recurs d'apel·lació és el pas previ a portar el cas al Tribunal Europeu de Drets Humans, en el cas que el Tribunal Suprem desestimi un cop més la posada en llibertat dels presos polítics.

La sala penal farà dues vistes per separat i escoltarà els arguments de totes les parts. Joaquim Forn i Jordi Sànchez estaran presents cada un en la seva vista i podrien fer ús de l'últim torn de paraula. Després el tribunal decidirà. I no necessàriament ha de decidir-ho en aquell mateix moment. 

Hi ha el precedent d'Oriol Junqueras. El tribunal va desestimar la petició tres dies després.

Joaquim Forn i Jordi Sànchez arribaran al Tribunal Suprem en dos furgons diferents procedents de les presons d'Estremera i Soto del Real. No està previst ni tan sols que es vegin dins les dependències de l'alt tribunal, que no té calabossos. Com ja ha passat en altres ocasions, el temps d'espera es fa passar als calabossos de l'Audiència Nacional, a pocs metres del Suprem i es traslladen els presos individualment. L'entrada es fa per l'antiga porta de cavalleries i, per tant, tampoc es veurà com Forn i Sànchez entren al Suprem.

Mitja hora per defensar la llibertat

A la primera vista, que se celebrarà a les 10 del matí, s'analitzarà el recurs d'apel·lació presentat per Joaquim Forn contra la decisió del magistrat Llarena del 2 de febrer del 2018, en el qual li va denegar la llibertat després de considerar que persistia el risc de reiteració delictiva.

Mitja hora més tard, a les 10.30 hores, tindrà lloc la segona vista, que ha de servir per estudiar el recurs de Jordi Sànchez contra la interlocutòria del jutge del 6 de febrer que va rebutjar la petició de llibertat de l'expresident de l'ANC.

La vista en relació amb Jordi Sànchez és contra una interlocutòria del 6 de febrer i no pas contra la interlocutòria del 9 de març, en la qual li va denegar la llibertat i el permís de sortida de presó per acudir al ple d'investidura del 12 de març. Aquest recurs està en fase de tramitació.

Primer al Suprem, després a Estrasburg

La defensa de Sànchez havia anunciat que presentaria un recurs contra la decisió de Llarena davant el Tribunal Europeu de Drets Humans, però per un canvi d'estratègia, va decidir aparcar aquesta opció i centrar-se en el Suprem. La defensa va presentar un recurs d'urgència que es basa en els drets fonamentals del candidat a la presidència: "Vulneració de drets fonamentals del meu mandant, de drets fonamentals dels seus votants i greu lesió de valors fonamentals de l'ordenament constitucional, com la democràcia, el pluralisme polític, l'autonomia política de Catalunya i la divisió de poders, motivada per la denegació del permís sol·licitat", defensava l'escrit dels advocats.

Llarena rebutja la petició de Sànchez

El jutge Llarena va denegar a Jordi Sànchez la petició de sortir de la presó per poder assistir al ple d'investidura. El magistrat va basar la seva decisió en el risc de reiteració delictiva i va subratllar que els delictes que està investigant es van desplegar precisament des d'actuacions legislatives i executives "clarament il·legals i desatenent de manera flagrant els controls constitucionals, judicials i institucionals disposats en la nostra ordenació jurídica, la qual cosa es va fer en aplicació d'una tàctica que no ha estat exclosa i que continua tenint suport actualment".