La defensa de Jordi Sànchez ha decidit no presentar per ara la petició de mesures cautelars davant el TEDH. Per contra, els advocats han decidit que sí que presentaran un recurs d'apel·lació davant la Sala 2 del Tribunal Suprem.

El president del Parlament, Roger Torrent, va suspendre divendres el ple d'investidura previst per a aquest diluns en espera del que resolgués el Tribunal Europeu de Drets Humans. Ara, però, l'estratègia de defensa capgira els plans del president del Parlament, que haurà de prendre una decisió sobre això.

Legalment, abans d'anar al TDEH cal presentar un recurs d'apel·lació al Tribunal Suprem, a la sala penal, que està per sobre de Pablo Llarena. Per tant, el formulisme fa endarrerir novament els plans per a la investidura. La defensa, coordinada per Ben Emmerson —que dirigeix el recurs que s'ha presentat a l'ONU—, presentarà aquest dilluns al matí el nou recurs.

L'advocat de Jordi Sànchez, Jordi Pina, va valorar portar el recurs al Tribunal d'Estrasburg davant la negativa reiterada del Tribunal Suprem de deixar en llibertat provisional Sànchez i de donar-li el permís per assistir al ple d'investidura. Pablo Llarena va argumentar un altre cop el risc de reiteració delictiva divendres a la interlocutòria, en què subratllava que els delictes que està investigant es van desplegar precisament des d'actuacions legislatives i executives "clarament il·legals i desatenent de manera flagrant els controls constitucionals, judicials i institucionals disposats a la nostra ordenació jurídica, la qual cosa es va fer en aplicació d'una tàctica que no ha estat exclosa i a la qual es continua donant suport actualment".

Entre els arguments, Llarena subratlla que Jordi Sànchez ja va concórrer a les eleccions privat de llibertat i que "no oferia als seus electors el lideratge que ara reclama".

Llarena ni tan sols va esperar que s'acabés el termini de cinc dies que va donar a les parts per posicionar-se sobre la llibertat de Sàncehz i va denegar les dues peticions de la seva defensa: la llibertat provisional i el permís per anar a la investidura.

El magistrat admet a la mateixa interlocutòria que, si hagués esperat a acabar el termini, hi hauria hagut "un retard en la resolució" que podria haver fet "ineficaç el dret que cerca aquesta preservació". Llarena va donar cinc dies a les acusacions, la qual cosa feia que el mateix dilluns de la investidura ell tingués la pilota a la seva teulada.

Davant aquesta decisió, la defensa de Sànchez es va reunir amb Torrent i van acordar tirar endavant un recurs al Tribunal Europeu de Drets Humans. Com que el Suprem ho va notificar passades les 16 hores, l'advocat no tenia marge de maniobra fins a aquest dilluns, per la qual cosa va anunciar que presentaria el recurs dilluns a les 8 hores. Després d'això, el president del Parlament va decidir ajornar sense data el ple d'investidura fins que hi hagués una resolució del TEDH, que segons la normativa pot trigar a arribar entre 24 i 48 hores.

Aquest dilluns al matí la defensa explicarà més ampliament les accions legals que es portaran a terme i que, de moment, trastoquen els plans de Torrent i de la investidura, que continua paralitzada.