Reunió poc fructífera. Així ha descrit el president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, la seva trobada amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha tingut lloc aquest dijous a La Moncloa. Es tractava, de fet, de la primera reunió entre el cap de l'executiu i el nou cap de l'oposició, però Feijóo n'ha lamentat els pocs avenços, especialment en matèria econòmica. En una roda de premsa posterior, el líder popular ha explicat que ha estat una trobada "molt cordial", però també "molt menys fructífera" del que li hauria agradat. "No tinc cap bona notícia per a l'economia familiar, ni per als treballadors, ni per a les rendes baixes i mitjanes, ni per a les empreses. Cap bona notícia". Ell mateix ha estat clar sobre el resultat de les converses: "No puc traslladar que hàgim concretat ni una sola bona proposta econòmica".

I és el que el principal punt de desacord en aquest àmbit és clar: la fiscalitat. La voluntat del Partit Popular és, en aquest sentit, apostar per la rebaixa dels impostos, i Alberto Núñez Feijóo ho ha manifestat així sense embuts, però ha lamentat que el president espanyol no hagi compartit aquesta aposta. "La solució no és dilatar-nos, ni augmentar les despeses ni els impostos. Cal fer un ajustament important de conductes econòmiques, és a dir, agilitzar les mesures, reduir impostos, treure el que és superflu i fer propostes que permetin avançar", ha avisat.

És precisament per això que Feijóo també ha informat que el Partit Popular no podrà donar el seu vistiplau al decret anticrisi que pretén aprovar l'executiu espanyol, però no per falta de voluntat. "El govern central vol convalidar-lo sense més. La sensació que he tingut és que no està disposat a canviar ni a millorar res, només vol convalidar-lo tal qual", ha lamentat, abans d'explicar que als conservadors se'ls fa impossible de donar-hi suport sense cap mena de "modificació ni millora". "Aquesta política econòmica del govern no està disposada a escoltar la resta dels grups. Per això ja té els seus socis, i probablement tampoc necessita el suport del PP". I ha estat contundent quan ha avisat a Sánchez de que té dues opcions d'ara endavant: "Si el govern vol seguir sol, seguirà sol. Però si vol aprofitar la trobada perquè el Partit Popular presenti la seva proposta i el govern modifiqui el decret, podria anar millor".

primera reunion alberto nuñez feijo pedro sanchez moncloa foto puerta efe

La renovació del CGPJ, aviat

Ara bé, les converses entre tots dos polítics ha estat molt més fructífera en una altra qüestió de rellevància majúscula: la renovació del Consell General del Poder Judicial, que va més de tres anys tard. Així, Feijóo i Sánchez també han acordat "reprendre les converses a partir d'avui mateix" per tal d'arribar a un pacte aviat i de forma ràpida. El president espanyol li ha demanat que el procés estigui enllestit el 12 de juny, quan el Congrés i el CGPJ han de renovar quatre magistrats del Tribunal Constitucional. Mentrestant, el líder popular ha estat més cautelós, avisant que "és necessari canviar el mètode actual" i que els vocals que s'escullin responguin als millors perfils acreditats en la carrera judicial. Segons Feijóo, Sánchez ha dit que prenia nota de la seva proposta.

No és l'únic acord al qual han arribat. Entre els altres pactes a destacar, Feijóo i Sánchez també s'han pronunciat conjuntament a favor de renovar part del Tribunal Constitucional, que ha de produir-se aquest mateix mes de juny. A més, els dos líders han compartit la necessitat de reformar l'article 49 de la Constitució espanyola per a suprimir el terme "disminuït" del text i substituir-lo amb l'expressió "persona amb discapacitat". I també s'han compromès a posar fi al vot pregat dels espanyols en l'exterior. Però el popular ha aprofitat l'oportunitat per a compartir amb Sánchez el seu rebuig a la política del Govern respecte al Sàhara. "És inacceptable que el president canviï unilateralment de política sobre el Marroc", ha dit.

Els 11 grans pactes de Sánchez

Aquest matí, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, havia confirmat que el president espanyol, Pedro Sánchez, proposaria en la seva reunió amb el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, 11 grans pactes i demanaria un "canvi de rumb" en l'estratègia del PP. Segons Bolaños, aquests pactes es plantejaven per part de Sánchez per intentar recuperar "consensos bàsics" trencats en els darrers anys, com "complir la Constitució renovant el CPGJ", treballar de manera conjunta per tal de donar resposta a les conseqüències de la crisi i lluitar contra la violència de gènere. Aquesta agenda de pactes que ha presentat Sánchez estava dividida en quatre blocs. Segons el govern espanyol cap d'aquests plantejaments semblen impossibles de pactar amb el PP, tot i que Feijóo també ha presentat les seves propostes i Sánchez es mostrava disposat a negociar. "Esperem que Feijóo faci un gir en l'estratègia del PP", havia assegurat Bolaños.