Les tres vicepresidentes espanyola han desplaçat avui la ministra-portaveu per a un Consell de Ministres monogràfic: el pla de xoc contra els efectes econòmics i socials de la guerra. Ahir el president Pedro Sánchez ja en va avançar les principals línies i mesures en una conferència i avui s'ha aprovat de forma solemne per part de l'executiu central. Es tracta de mesures excepcionals, en principi fins al 31 de juny, que busquen pal·liar els efectes de la pujada de preus tant per a les empreses com per als ciutadans. És per això que la vicepresidenta econòmica Nadia Calviño ha reclamat que el Congrés dels Diputats el convalidi per unanimitat.

 

El gruix de les mesures ja va ser anunciat per Sánchez i avui hi ha hagut poques novetats. És un pla de xoc que contempla múltiples àmbits, des de la rebaixa generalitzada dels preus dels carburants de 20 cèntims per litre fins a l'augment de l'ingrés mínim vital, passant pels ERTO o el topall al preu del gas un cop sigui avalat per la Comissió Europea. S'hi han implicat fins a setze ministeris i mobilitzarà 16.000 milions d'euros. La previsió és que entre demà i dijous sigui publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i que les mesures entrin en vigor aquest divendres. Fonts del govern espanyol apunten que el debat de convalidació no tindrà lloc fins passada Setmana Santa.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Nadia Calviño ha apel·lat en diverses ocasions a la "unitat" de les forces polítiques. "Si no és ara, després de dos anys de pandèmia, un volcà i una guerra, quan respondrem units els espanyols?", s'ha preguntat la vicepresidenta primera del govern espanyol. Ha subratllat com s'han incorporat bona part dels suggeriments que els han fet arribar als grups parlamentaris i com s'inclouen baixades d'impostos, com reclama la dreta. "Confio que tindrem el suport unànime del parlament", ha assegurat Calviño, que s'ha dirigit al virtual cap de l'oposició: "Senyor Feijóo, aprofiti aquesta oportunitat per a demostrar el canvi d'orientació del PP". Els populars continuen reclamant baixades d'impostos.

Des del govern espanyol no tanquen la porta ni a la tramitació com a projecte de llei ni a la pròrroga de les mesures més enllà del 30 de juny, si així ho requereix la situació. Són dos dels reclams compartits pels aliats parlamentaris, que avui s'han obert a donar suport al reial decret. Ho han fet tant ERC com EH Bildu, que s'han felicitat perquè s'han incorporat algunes de les seves propostes. "Encara que ens sembli insuficient, sempre estarem al costat d'intentar ajudar a la gent", ha assegurat Gabriel Rufián. Semblant a l'abertzale Mertxe Aizpurua: "En principi no ens hi oposarem". El PDeCAT també ho veu amb bons ulls, excepte la limitació del 2% per les pujades dels lloguers.

Díaz als empresaris: "No s'ha d'acomiadar"

Per la seva part, Yolanda Díaz ha aprofitat la seva intervenció per a deixar clar que el nou decret estableix que són "injustificats" els acomiadaments per l'encariment del preu de l'energia. De manera similar a la mesura aprovada per la crisi sanitària del coronavirus, les empreses que ho facin hauran de retornar les ajudes públiques que hagin rebut, per exemple pels ERTO. Ha aprofitat així per respondre a Antonio Garamendi, líder de la patronal CEOE, que l'ha instat a "muntar ella una empresa" si es prohibeixen els acomiadaments. Díaz li ha recordat que ja va avalar aquest mecanisme per la pandèmia. I en diversos punts de la seva intervenció, la vicepresidenta segona i ministra de Treball s'ha dirigit als empresaris amb un mateix missatge: "No s'ha d'acomiadar. Tenim tots els mecanismes de protecció social".

El topall al gas

El govern espanyol continua sense posar xifra al topall que posaran al preu del gas, argumentant que s'està treballant de forma conjunta amb Portugal i la Comissió Europea. En qualsevol cas, Nadia Calviño ha assegurat que serà "el més baix possible". Pel que fa al temps d'implementació, la vicepresidenta tercera Teresa Ribera ha calculat que podria aplicar-se en un termini de "tres o quatre setmanes". Ha justificat que és un procés "complex", que demana molta feina, però ha garantit que "en qualsevol escenari el preu serà considerablement més baix".