"Descartem que es produeixi l'acord sobre la renovació del CGPJ en els propers mesos: ni al desembre ni al gener, òbviament, perquè el govern espanyol ha de complir els nostres requisits i ara mateix descartem que tingui voluntat de fer-ho", expliquen fonts del PPEl Mundo.

Així doncs, per ara, es descarta un acord per a la renovació del Consell General del Poder Judicial . El Partit Popular no vol un pacte si el PSOE no li assegura que Podemos quedarà al marge d'aquesta renovació.

Semblava que l'acord entre PSOE i PP podia arribar, ja que, darrerament, només faltava un pas per encaixar: que el govern de Sánchez es comprometés a "una reforma de la llei orgànica que doti de major independència" el sistema d'elecció dels vocals de l'òrgan, recorda el citat diari. 

Els tres pilars del PP

Ara el PP centrarà les seves peticions en tres pilars: el primer, que no es nomeni cap expolític com a membre de la cúpula judicial; el segon, que totes les decisions del CGPJ es prenguin per majoria reforçada, i, tercer, que la Fiscalia General de l'Estat tampoc la pugui tenir un expolític. Aquesta darrera petició del PP es deu al fet que, actualment, la fiscal general d'aquest òrgan és l'exministra Dolores Delgado.

El PP és conscient que cal renovar el Consell, i per això El Mundo indica que ha rebaixat les seves peticions. Tot i això, la principal segueix sent que Podemos no tingui protagonisme en la negociació ni en l'elecció de vocals. 

"Si alguna cosa hem comprovat durant les darreres setmanes és que el PSOE no es vol allunyar de Podemos. Hem après molt de la negociació pressupostària (del PSOE) amb Ciutadans", asseguren des del PP. "O compleixen els nostres requisits amb garanties o no podrem renovar", asseveren des del partit de Pablo Casado.

"Els millors perfils"

Els del PP insisteixen en la importància que el Consell General del Poder Judicial el formin "els millors perfils", amb un biaix "tècnic i no polític". La seva proposta és que els membres de l'òrgan s'escullin d'entre 50 candidats que són els que compten amb l'aval previ de la carrera judicial.

 

Si el PSOE accepta les peticions del PP, es buscarà data per començar a parlar dels noms de l'òrgan. Fins fa poc es pensava que la renovació es faria abans del pont de la setmana vinent, ara el PP ho descarta del tot, a no ser "que el govern espanyol cedeixi en tot". 

El repartiment

Les converses passarien per un repartiment de 10 vocals per al PP i 10 per al PSOE, amb un president del CGPJ que s'hauria de consensuar entre ambdues formacions. A més a més, els dos partits haurien acordat, en negociacions anteriors, que hi hauria dret de veto tant per als noms dels vocals com del president.