El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha exigit al govern espanyol i a les institucions penitenciàries que posin fi a la situació "d'excepcionalitat" dels presos bascos que encara compleixen condemna. L'expres polític ha argumentat que "no està justificat des de cap punt de vista", ja que la situació de violència i el conflicte ja ha finalitzat al País Basc. 

Jordi Sànchez ha participat en la taula rodona organitzada per Sare, la xarxa ciutadana de suport als presos d'ETA. La ponència, que porta el títol Avança cap a la convivència es celebra al Palau Euskaldun de Bilbao. El líder de Junts, en una atenció als mitjans, ha demanat a l'executiu central que faci "un pas endavant" i "aposti per la normalitat" per tancar definitivament un capítol que considera passat: "L'excepcionalitat que fa desenes d'anys es va instal·lar per donar resposta a una situació de violència ja ha finalitzat".

A parer de Sànchez, el govern espanyol hauria d'iniciar i apostar per un procés de reconciliació i recuperar així la progressió dels graus penitenciaris, els tercers graus i els permisos, també ha emplaçat el seu suport a una part "molt important" de la societat basca per assolir la demanda de posar fi a aquesta situació.

Per altra banda, el secretari general de Junts s'ha compromès a treballar per "modificar la legislació espanyola" i evitar que hi hagi "illes d'excepcionalitat per a les persones que estan complint condemna".

Carme Forcadell

L'expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, també ha assistit aquest dissabte a la convocatòria de Sare. Forcadell ha afirmat que "per solucionar qualsevol conflicte polític cal fer polítiques de reconciliació" i ha demanat la fi de la política de "dispersió" que s'aplica als presos d'ETA. Aprofitant l'avinentesa, Carme Forcadell ha argumentat que "per solucionar qualsevol conflicte polític cal fer polítiques de reconciliació".

Sobre la taula rodona organitzada per Sare, Forcadell ha assenyalat que "l'acte d'avui és la millor via per solucionar aquests conflictes. Homenatjar les víctimes del terrorisme, respectar-les, donar-los veu és molt important i alhora denunciar la situació dels presos d'ETA". Segons ella, deu anys després del cessament del terrorisme d'ETA, i després del traspàs a Euskadi de la competència de presons, és "un bon moment per acabar amb la política de dispersió". "Els motius pels quals es va iniciar ja no existeixen i no es pot permetre la vulneració dels drets dels presos", ha reblat.

Manifestació de precedent

L'octubre passat, milers de persones es van manifestar a Donostia de la mà dels expresos polítics catalans. També van ser convocats per Sare, per donar suport als drets dels presos bascs i demanar el seu acostament. Sota el lema ‘Ibilian ibilian etxerako bidean’, en català 'Camí a casa', Sare va convocar a la ciutadania a caminar des de l'antic túnel del Antiguo fins al centre de la ciutat. La manifestació demanava solucions perquè les persones preses tornin a casa.

presos polítics

Els líders independentistes i expresos polítics Oriol Junqueras, Josep Rull, Carme Forcadell, Dolors Bassa i Raül Romeva, es van desplaçar fins a la capital guipuscoana per expressar la seva solidaritat amb aquesta causa. Aquests, es van fotografiar abans de la mobilització en el mirador de la badia on l'escultor Eduardo Chillida va homenatjar el descobridor de la penicil·lina.

Imatge principal: Jordi Sànchez, secretari general de Junts. - Europa Press