Milers de persones es manifesten a Donostia de la mà dels expresos polítics catalans, convocats per Sare, per donar suport als drets dels presos bascs i demanar el seu acostament.

Sota el lema ‘Ibilian ibilian etxerako bidean’, en català 'Camí a casa', Sare ha convocat aquest dissabte a Donostia milers de persones que caminaran des de l'antic túnel del Antiguo fins al centre de la ciutat. La manifestació demanda solucions perquè les persones preses tornin a casa.

 

Delegació catalana

Els líders independentistes i expresos polítics Oriol Junqueras, Josep Rull, Carme Forcadell, Dolors Bassa i Raul Romeva, s'han desplaçat fins a la capital guipuscoana per expressar la seva solidaritat amb aquesta causa. Aquests, s'han fotografiat abans de la mobilització en el mirador de la badia on l'escultor Eduardo Chillida va homenatjar el descobridor de la penicil·lina.

politics catalans a DonostiaLa delegació de polítics catalans a Donostia

Una pancarta amb el lema en basc "Pas a pas en el camí a casa" fa visibles les reivindicacions de la xarxa de suport als presos bascs, Sare, convocant d'aquesta protesta, que també recolzen el PNV i Podemos. La manifestació, a la qual es continuen unint nombroses persones, ha partit a les cinc de la tarda del túnel del barri de l'Antic i després de recórrer el Passeig de la Petxina i alguns dels carrers cèntrics de la ciutat, conclourà en el Bulevard donostiarra.

Rull, al costat dels presos

L'exconseller Rull ha assegurat que Junts "està al costat" de "la majoria de la societat basca" que reclama la fi de "la legislació d'excepcionalitat" per als presos bascs. Abans de la manifestació que ha recorregut els carrers de Sant Sebastià en favor dels drets dels presos, Rull ha agraït "les mostres de suport" que han tingut des d'Euskadi quan els dirigents independentistes catalans han estat empresonats.

"Som aquí per dues raons, la primera, retornar les tones de suport que hem rebut durant la nostra captivitat per part de la societat basca i per part de Sare", ha afegit.

Segons ell, els catalans encara necessiten aquesta "solidaritat perquè hi ha milers de represaliats a Catalunya i encara existeix l'exili polític, liderat" pel president Carles Puigdemont, "bàsicament per haver defensat pacíficament els seus ideals".

Manifestación Donostia

Junqueras, ben acollit

El president d'ERC, Oriol Junqueras, molt aplaudit pels assistents, en la qual hi ha una nodrida representació d'EH Bildu, amb el seu coordinador general, Arnaldo Otegi, al capdavant, a més del secretari general de Sortu, Arkaitz Rodríguez.

Junqueras ha celebrat des de Donostia la declaració d'Aiete de l'esquerra independentista basca, que considera "valenta" i "sincera". El republicà ha destacat que s'aposti "pel camí de la pau i el respecte a la vida" i que s'hagi expressat "el dolor causat per l'acció armada". "Constatem que el País Basc segueix també un camí pel qual sempre hem apostat nosaltres: el del diàleg, la negociació i l'acord per la resolució del conflicte polític", ha defensat Junqueras.

Imatge principal de la manifestació a Donostia - Sare