El Col·lectiu de Presos d'ETA (EPPK, en les sigles en euskera) ha anunciat que intentaran acabar amb les rebudes públiques als presos d'ETA i es comprometen a limitar les recepcions amb actes "discrets" en "l'àmbit privat".

Segons un comunicat que han avançat els diaris bascs Berria i Naiz.info, els presos d'ETA asseguren que "entenen" que les víctimes d'ETA puguin sentir-se "ferides" pels 'Ongi etorri' (rebudes dels presos) públics, per això han decidit que les rebudes seran només en l'àmbit "privat i discret".

En privat i discret

"Mitjançant aquest comunicat, EPPK trasllada als nostres familiars, amics i companys, i a la societat basca, que desitgi que les rebudes que se'ns fan en sortir al carrer es produeixin de forma privada i discreta, seguint el camí iniciat en general aquests últims mesos", explica el comunicat.

El col·lectiu afirma que d’ara endavant, "només volem rebudes en un espai privat entre pròxims". Els presos d'ETA argumenten que "hi ha persones que han expressat honestament que se senten dolgudes amb els 'ongi etorri' públics" i que són persones "damnificades a conseqüència de les accions de la nostra militància del passat i entenem que puguin sentir-se dolgudes".

Durs anys de presó

L'EPPK assegura que els presos tenen el dret de "rebre l'abraçada dels seus pròxims" després de "llargs anys i condicions duríssimes de presó", però recorda que les víctimes "han expressat que els actes públics de rebuda els provoca dolor".

"Diem amb claredat que el nostre desig és alleugerar tot patiment i obrir noves opcions, anar curant les ferides i enfortir la convivència entre la ciutadania basca", sosté el col·lectiu de presos.

Superar el cicle anterior

El col·lectiu de presos recorda que ETA va deixar de matar fa deu anys i lamenta que "volen impedir la pau i eternitzar la imposició han buscat bloquejar i sabotejar cada pas endavant des de llavors, buscant la venjança i amb voluntat d'imposar un relat fal·laç que distorsioni el conflicte, alimentant el relat de vencedors i vençuts".

"Els passos donats aquests últims anys han tingut un horitzó clar en el camí de superar el cicle anterior. Traslladem als militants independentistes d'esquerres que aquest és el nostre desig: anem al costat d'ells, afrontant els reptes del futur, a obrir noves oportunitats i camins en el procés d'alliberament d'Euskal Herria. Fins a aconseguir la pau i la llibertat i posar-les en el mateix nivell", conclou el comunicat.

 

Imatge principal: Ongi etorri o rebuda d'un pres d'ETA