El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no estarà present al funeral per les víctimes del coronavirus que se celebra aquest dilluns a la Catedral de La Almudena de Madrid. Precisament, aquest acte coincideix amb la visita de Sánchez a Portugal on s'ha reunit amb el seu homòleg, Antonio Conte. Allà, preguntat pels mitjans ha excusat la seva absència: "El govern espanyol estarà present el en funeral amb la seva vicepresidenta primera". És la ministra de la Presidència, Carmen Calvo, qui encapçala la representació del govern. El vicepresident Pablo Iglesias tampoc hi serà. Dues absències que han estat durament criticades per l'oposició liderada pel Partit Popular.

El funeral s'inicia avui a partir de les vuit del vespre. Serà una missa religiosa liderada per l'arquebisbe de Madrid, Carlos Osoro. Al contrari del govern, la casa reial sí anirà amb tots els seus efectius i han confirmat l'assistència dels reis, Felip i Letizia, així com la princesa Elionor i la infanta Sofia. A la celebració religiosa se sumarà la cerimònia civil prevista pel proper 16 de juliol a la plaça de la Armería del Palau Reial: un homenatge d'estat que també comptarà amb representants europeus i membres de l'OMS, l'Organització Mundial de la Salut.

Sánchez, a Portugal

En paral·lel, Sánchez ha aprofitat la roda de premsa posterior a la trobada amb Conte per recordar que les competències per informar i donar la màxima transparència sobre com condicionarà a les eleccions gallegues el confinament, recau en la figura del president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo: "Vivim en un estat descentralitzat". Amb la mirada posada a Europa, també ha assegurat que el mes de juliol ha de ser "el del gran acord europeu" per tirar endavant polítiques que lluitin contra la crisi del coronavirus. Pel que fa a l'obertura de la frontera entre Espanya i Portugal, Sánchez reitera que s'han "escoltat els criteris científics i no preval, en cap cas, les relacions diplomàtiques".