El conselleiro de Sanitat de la Xunta de Galícia, Jesús Vázquez Almuiña, ha afirmat aquest diumenge que les persones que hagin donat positiu per coronavirus no podran anar a votar a les eleccions autonòmiques del proper 12 de juliol. No obstant això, els contactes estrets que estiguin en quarantena sí ho podran fer prenent mesures de prevenció.

El conselleiro ho ha anunciat en la mateixa roda de premsa en què ha decretat el tancament del districte sanitari d'A Mariña (Lugo) durant cinc dies a causa del brot de coronavirus registrat a la zona, que acumula 106 positius. Almuiña ha destacat que els contactes són "persones sanes" que han estat amb algun positiu i a les quals se'ls fa un seguiment per veure si desenvolupen símptomes. Tot i que han de romandre aïllades durant aquell període, la Xunta els permetrà votar amb mesures de seguretat.

"Aquestes persones poden votar. Un contacte, evidentment, pot votar", ha assegurat el conselleiro, que ha recordat que el vot és "un dret fonamental". "Pot, amb màscara, anar al col·legi i tornar a continuar a casa la quarantena. Un positiu no pot". En aquests casos podran anar a les urnes si superen el seu període de confinament.

En cas que algú tingui símptomes però estigui pendent del resultat de la prova per comprovar si té Covid, tindrà la consideració de "positiu" a efectes de les restriccions que se li apliquen.

Més mesures de protecció a Galícia

Per altra banda, aquest diumenge la Xunta ha anunciat es limitaran els aforaments dels establiments de restauració al 50%, fins ara estaven al 75%. Els horaris de tancament d'aquests negocis també estaran limitats a les 12 de la nit. A més, els locals d'oci nocturn com els pubs o les discoteques, continuaran tancats. 

L'ús de la mascareta continuarà sent obligatori en espais tancats i també a l'aire lliure. A les platges, caldrà mantenir una distància de seguretat de quatre metres i no els tres que es demanaven fins ara. A més, només es podrà estar sense mascareta durant el bany.

Així, també s'ha anunciat la prohibició de reunió o trobades de més de 10 persones, sempre que no convisquin juntes.