El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha evitat pronunciar-se aquest matí a les jornades del Cercle d'Economia sobre les crides a favor dels indults que s'han llançat els darrers dies des d'aquest fòrum econòmic, i s'ha limitat a plantejar un advertiment sobre els efectes de la tensió política i la polarització damunt de l'economia.

"La incitació a la polarització, al frontisme, a l'odi acaba empobrint el conjunt de la societat. Haurem de trobar-nos i retrobar-nos per poder seguir avançant. Tornar a aquell punt en què vam deixar d'escoltar-nos, d'atendre els arguments del contrari", ha advertit el president que ha alertat directament sobre el llast econòmic que representa la discòrdia partidista i territorial.

Pedro Sánchez parlant al Cercle d'Economia, mà abaix - Sergi Alcazar

Pedro Sánchez parlant al Cercle d'Economia - Sergi Alcazar

Silenci sobre els indults

Ha estat l'única referència de Sánchez al pols de Catalunya amb l'Estat. I això malgrat que abans de donar-li la paraula, el president del Cercle d'Economia, Javier Faus, acabava d'insistir en la crida a atorgar mesures de gràcia emparades pel sistema jurídic. "No som ingenus, els indults no són solució definitiva, però és un pas", havia advertit Faus.

Seguien la intervenció des de la sala la vicepresidenta Nadia Calviño i el ministre Miquel Iceta així com el conseller d'Empresa, Roger Torrent, i el conseller d'Economia, Jaume Giró, que minuts havia denunciat en la seva intervenció l'assetjament i la repressió per part de l'Estat, entre d'altre, contra l'exconseller d'Economia Andreu Mas Colell. "Qui voldrà fer política en aquestes condicions? Quina mena de democràcia tindrem, si els ciutadans agafen por de participar en la vida pública?", s'ha preguntat.

 Pedro Sánchez i Javier Faus agafant-se el braç més aprop, Cercle d'Economia - Sergi Alcazar

Pedro Sánchez i Javier Faus, Cercle d'Economia - Sergi Alcazar

Tensió amb Catalunya

Això no obstant, Sánchez, que dilluns vinent ha convocat un acte a Barcelona per presentar les propostes del seu govern per al "retrobament" polític i les mesures per a la posada en llibertat dels presos polítics, no ha avançat les intencions del seu executiu sobre els indults. En la seva intervenció s'ha limitat a anunciar la decisió del seu govern d'eliminar l'obligatorietat de la mascareta a partir del dia 26 de juny i a llaçar un missatge d'optimisme pel que fa la situació econòmica.

Les jornades del Cercle que avui ha clausurat Sánchez, han estat fortament marcades pel debat dels indults i les crides a superar la tensió entre el govern i l'Estat, que fins i tot va provocar dimecres una cursa de fet amagar del govern català i la Casa Reial que va acabar amb una fotografia de família de Pere Aragonès amb Felip VI.

Dinar al Palauet Albèniz

El president espanyol tampoc no ha fet cap referència a la situació política a Catalunya durant el segon acte públic que tenia previst a primera hora de la tarda amb el primer ministre italià, Mario Draghi, on li ha lliurat una medalla de Foment del Treball en el marc d'un fòrum entre Espanya i Itàlia.

Sànchez, que ha aprofitat la presència a Barcelona per dinar amb Draghi al Palauet Albeniz, ha fet una referència a l'exili durant la seva intervenció a Foment, però ha estat per parlar de l'exili espanyol a Itàlia durant el franquisme.

 

A la imatge principal, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez / Sergi Alcàzar