L'acord per a la renovació d'RTVE entre PSOE, Podemos i PNB que aquest dilluns va tombar el Congrés té més números de prosperar després dels gestos del govern de Pedro Sánchez a ERC i Nueva Canarias en les últimes hores. Els republicans han obtingut l'afirmació d'un "diàleg obert, franc, democràtic, sense condicions" amb Catalunya, i els canaris, el descompte del 75% per als vols de residents amb la Península, tal i com sengles formacions li exigien. Mancaria així el vot del PDeCAT, que podria alinear-se amb ERC, i el Compromís, que reclamava haver estat consultat per Sánchez en la renovació de l'ens públic.

Tanmateix, el portaveu Joan Tardà va tornar a insistir que calia aclarir si "sense noses" era sinònim de "sense condicions". "Puc entendre que sí, però necessito que m'ho digui vostè" va reblar a la vicepresidenta espanyola Carmen Calvo, durant la seva compareixença al Congrés, en el marc de la comissió constitucional aquest dimarts. Calvo va respondre que ERC tenia "llibertat" per demanar allò que volgués, però va deixar entreveure la posició ja coneguda: que un referèndum no era compartit pel PSOE, ni a Catalunya existiria una "majoria" social en favor de la República.

Tanmateix, l'acostament dels consellers presos a les presons de Catalunya ha relaxat la relació entre els independentistes i els socialistes; de fet, la notícia va saltar durant el ple fallit d'aquest dilluns. Ho va evidenciar la portaveu al Senat, Mirella Cortès, qui va apel·lar a la "confirmació" de la ministra d'Administracions Territorials, Meritxell Batet, en la seva compareixença aquest dimecres al Congrés sobre que es podia "parlar de tot" en la propera reunió de dilluns 9 de juliol entre Sánchez i el president de la Generalitat Quim Torra, a la Moncloa.

La via única, precisament, que li queda al PSOE és la dels nacionalistes, després que al Senat tampoc prosperés la renovació dels càrrecs d'RTVE. El Partit Popular s'hagués mostrat disposat a donar suport si se li garantien 4 llocs al Consell d'Administració, però finalment no va ser així en la votació d'aquest dimarts a la tarda, d'un ple on Ciudadanos es va tornar a absentar, i Bildu també.