La defensa de Jordi Sánchez, número 2 per Barcelona de JuntsxCat, ha demanat al jutge del Tribunal Suprem (TS), Pablo Llarena, que autoritzi permisos perquè el seu client pugui participar en actes de campanya de la seva candidatura, custodiat "si fos necessari" per forces de seguretat de l'Estat. 

En un escrit al qual ha pogut accedir l'ACN, l'advocat de Sànchez, Jordi Pina, considera que aquest ha de poder intervenir en la campanya "en condicions de màxima igualtat possible amb la resta de candidats" i cita, entre d'altres, el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. Pina també assenyala "la conveniència de garantir que, per la seva pròpia credibilitat tant interna com internacional, aquest procés electoral pugui tenir lloc amb la màxima normalitat possible, fet que exigeix que els diversos candidats puguin fer arribar, en igualtat, el seu programa als ciutadans catalans". 

En aquesta línia, sol·licita que pugui participar en debats electorals organitzats pels mitjans de comunicació als quals estigui convidat, com també concedir entrevistes a mitjans, durant el període electoral des de dins de la presó, i que tingui accés a internet "en un horari ampli" que li possibiliti intervenir en campanya i donar a conèixer les propostes de la seva candidatura a través de les xarxes socials. A més, s'ha compromès a lliurar "amb la major brevetat possible" una relació dels actes a què el número 2 de JuntsxCat es proposa acudir perquè la seva assistència "pugui ser individualment autoritzada".

En el mateix escrit, s'assegura que l'assistència de Sànchez a aquests actes permetrà comprovar al magistrat la voluntat del seu client de "defensar les seves idees per les vies pacífiques i constitucionals", un fet que "difícilment tindrà l'oportunitat d'acreditar si durant tot el període electoral es manté privat de llibertat".

El TJUE, clau

L'advocat de Sànchez considera que aquestes peticions són "absolutament conformes al principi de proporcionalitat" i, de fet, afegeix que davant "l'improbable" cas que aquestes siguin denegades, sol·licita a la sala penal del Suprem que plantegi una qüestió perjudicial davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). Pina recorda que el Suprem està "obligat" a sotmetre aquesta qüestió perjudicial al tribunal europeu.