El president del govern espanyol ja ha fet oficial aquest dilluns la llista definitiva de ministres del seu nou executiu. Ho ha fet després d’haver-se filtrat els noms als mitjans i d’haver-los comunicat al rei espanyol, Felip VI. Serà, a parer del líder socialista, un govern “d’alt perfil polític”. “Avançarà en el retrobament”, ha assenyalat en una compareixença institucional des de l’exterior del Palau de la Moncloa, en la qual s’ha compromès, també, a donar “continuïtat” a les polítiques socials i al diàleg. Ha presumit d’haver confeccionat un equip que combina “renovació, permanència, joventut i experiència”.

🔴 Nou govern de Pedro Sánchez, DIRECTE | Última hora dels ministres

Els ministres confirmats aquest dilluns per Pedro Sánchez prendran possessió del seu càrrec aquest dimarts a les 9:30 al Palau de la Zarzuela. Posteriorment, faran un intercanvi de carteres amb els ministres sortints i participaran en el seu primer Consell de Ministres. Respecte a aquests ministres que en les pròximes hores abandonaran els seus càrrecs, Sánchez els ha volgut agrair la feina feta. "Gràcies a tot aquest gran impuls reformista, avui Espanya és la gran economia europea que més creix, amb una inflació més baixa i amb més de 21 milions de persones treballant i cotitzant a la Seguretat Social", ha dit, a més d’assegurar que l’estat espanyol és més “fort” ara que quan ell va assumir el càrrec de president espanyol després de la moció de censura a Mariano Rajoy.

Pedro Sánchez ha volgut deixar clar, també, que encara queda "molt per fer" i cal "ampliar i consolidar" l'agenda de transformacions i el projecte de país basat "en l'avenç social, la convivència, l'estabilitat institucional i el diàleg entre diferents". "Comptem amb els equips, l'experiència i els lideratges per aconseguir-ho", ha afirmat. El líder del PSOE obre una legislatura on el seu executiu necessitarà el suport constant de sis formacions per aprovar les seves reformes (Sumar, Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, Bildu, PNB i BNG). En aquest marc, ha apuntat que el seu executiu "prioritzarà el diàleg i la negociació en una legislatura clau en la cohesió territorial i social d'Espanya".

 

Félix Bolaños, el superministre

Conscient d’aquesta situació, Sánchez ha encomanat a Félix Bolaños la missió de convertir-se en un superministre. Mantindrà els seus càrrecs com a màxim responsable dels departaments espanyols de la Presidència i de Relacions amb les Corts, i alhora es convertirà també en ministre de Justícia. No és casual. Un dels homes de màxima confiança de Pedro Sánchez, i un dels negociadors favorits del líder socialista, es mantindrà a la sala de màquines de la Moncloa, serà l'encarregat de gestionar les relacions parlamentàries del PSOE amb Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, i serà també responsable que la llei d'amnistia pactada amb l'independentisme arribi a bon port. Ell mateix va ser l'encarregat de presentar la proposició de llei fa una setmana.

Qui també s'encarregarà d'una qüestió importantíssima en l'agenda catalana serà Óscar Puente. L'exalcalde de Valladolid, qui exercí com a escuder de Pedro Sánchez durant el debat d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo, serà el nou ministre de Transports. En altres paraules: serà l'encarregat de treballar en el traspàs integral de Rodalies. És a dir, que substitueix a la catalana Raquel Sánchez al capdavant d'aquesta cartera.

 

Aquests són finalment els ministres que formaran part del nou govern espanyol: Nadia Calviño (vicepresidenta primera i ministra d’Economia), Yolanda Diaz (vicepresidenta segona i ministra de Treball), Teresa Ribera (vicepresidenta tercera i ministra de la Transició Ecològica), María Jesús Montero (vicepresidenta quarta i ministra d’Hisenda i Funció Pública), Félix Bolaños (Justícia, Presidència i Relacions amb les Corts), José Manuel Albares (Exteriors), Margarita Robles (Defensa), Fernando Grande-Marlaska (Interior), Óscar Puente (Transports), Pilar Alegría (Educació, Esports i portaveu), Isabel Rodríguez (Habitatge i Agenda Urbana), Jordi Hereu (Indústria), Luis Planas (Agricultura, Pesca i Alimentació), Ángel Víctor Torres (Política Territorial i Memòria Democràtica), Ernest Urtasun (Cultura), Mónica García (Sanidad), Pablo Bastinduy (Drets Socials, Consum i Agenda 2030), Diana Morant (Ciència i Innovació), José Luis Escrivá (Transformació Digital), Elma Saiz (Seguretat Social), Sira Rego (Infància i Joventut) i Ana Redondo García (Igualtat).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!