22 ministres, 12 dels quals són dones, i 2 dels quals són catalans. Així queda el nou govern de Pedro Sánchez, que oficialitzarà aquest dilluns i que acabarà tenint quatre vicepresidències. Yolanda Díaz es mantindrà com a vicepresidenta segona del govern espanyol, continuant ella mateixa com a ministra de Treball i havent aconseguit per al seu partit, Sumar, quatre carteres més. Nadia Calviño es manté també com a vicepresidenta primera, al capdavant del departament espanyol d'Economia, i el mateix passa amb Teresa Ribera, que continua com a vicepresidenta tercera i ministra de la Transició Ecològica. El president socialista ha volgut premiar la seva confiança amb María Jesús Montero situant-la com a vicepresidenta quarta del seu nou executiu. Mantindrà, també, la cartera d'Hisenda i Funció Pública.

🔴 Nou govern de Pedro Sánchez, DIRECTE | Última hora dels ministres

De la mateixa manera, Pedro Sánchez ha decidit convertir Félix Bolaños en un 'superministre': mantindrà les seves competències al departament de la Presidència i Relacions amb les Corts; i a més es convertirà en ministre de Justícia. Es tracta, doncs, d'una cartera molt gruixuda, plena de sentit: el ministre favorit de Sánchez per negociar amb els grups parlamentaris —en una legislatura lligada a Esquerra Republicana i Junts per Catalunya— serà també ministre de Justícia, just quan s'ha de confeccionar una llei d'amnistia a independentistes. Aquesta última cartera li pren a Pilar Llop, que abandona la Moncloa.

Pel que fa a la quota catalana, el president espanyol ha decidit afegir al seu govern l'exalcalde de Barcelona Jordi Hereu com a ministre d'Indústria (substitueix Héctor Gómez). El socialista català va ser el batlle de la capital catalana entre 2006 i 2011, entre els mandats de Joan Clos i Xavier Trias, i és des del 2020 el president de l'empresa Hispasat, una operadora de satèl·lits de telecomunicació. L’altre ministre català també forma part de la quota de Sumar: l’eurodiputat Ernest Urtasun, que durant els darrers mesos ha estat portaveu del partit de Yolanda Díaz, serà el nou ministre de Cultura (substitueix Miquel Iceta).

 

També serà ministre l'expresident canari Ángel Víctor Torres, que serà el màxim responsable de la cartera de Política Territorial (substitueix Miquel Iceta) i Memòria Democràtica (substitueix Félix Bolaños). Li pren la cartera a Isabel Rodríguez. Però ella no abandona el govern espanyol: també deixa de ser portaveu, però passa a ser ministra d'Habitatge i Agenda Urbana (aquesta cartera pertanyia fins ara a Raquel Sánchez).

Les funcions de portaveu del govern passen a estar en mans de Pilar Alegría. La socialista serà la nova cara de les rodes de premsa posteriors al Consell de Ministres, mantindrà la cartera d'Educació i també prendrà possessió al capdavant d'Esports. José Luis Escrivá es manté a l'executiu, però canvia de cartera: substitueix la de Seguretat Social per la de Transformació Digital, que fins ara també estava sota el domini de la vicepresidenta Nadia Calviño.

A banda de Calviño, hi ha tres ministres que mantindran el càrrec que van prometre l'any 2018, quan Pedro Sánchez va entrar a la Moncloa a través de la moció de censura a Mariano Rajoy. Fernando Grande-Marlaska continuarà sent el ministre de l'Interior, Margarita Robles es mantindrà com a màxima responsable de Defensa i Luis Planas continuarà al capdavant d'Agricultura. José Manuel Albares continuarà amb la important cartera d’Exteriors a les seves mans.

Qui també entra de nou a l'executiu és Óscar Puente, que s'encarregarà del Ministeri de Transports (l’altre ministeri que també tenia Raquel Sánchez). És a dir, tindrà la tasca de dedicar-se al traspàs de Rodalies a la Generalitat. Elma Saiz, qui fou delegada del govern espanyol a Navarra, serà la nova responsable de Seguretat Social (el Ministeri que deixa enrere José Luis Escrivá). Diana Morant es mantindrà com a ministra de Ciència, però incorpora també Universitats a les seves responsabilitats (Joan Subirats tenia aquest departament i ara abandona el govern espanyol). La cartera d'Igualtat torna a mans dels socialistes: la ministra serà Ana Redondo, un perfil desconegut fins i tot també per la premsa. Substitueix Irene Montero.

Els ministres de Sumar

Pel que fa a Sumar, i a banda d’Ernest Urtasun, es convertiran en ministres Pablo Bustinduy a Drets Socials (substitueix Ione Belarra), Mónica García a Sanitat (substitueix José Miñones) i Sira Riego a Juventut i Infància (un nou Ministeri).